DOTAKLI DNO: Zvezda proćerdala čitavo bogatstvo!
Foto: Saša Pavlić

Na Marakani ovih dana muka muku stiže

DOTAKLI DNO: Zvezda proćerdala čitavo bogatstvo!

Fudbal -
To što neće igrati u Evropi koštaće crveno-bele zarade koja je mogla da iznosi od tri do čak 15 miliona evra

Kazna „evropske kuće fudbala“ i jednogodišnja zabrana takmičenja na međunarodnoj sceni koštaće šampiona Srbije između tri i 15 miliona evra!Crvena zvezda je u predstojećoj sezoni posle šest godina čekanja konačno dobila šansu da se plasira u Ligu šampiona, čime bi klub iz Ljutice Bogdana samo od UEFA dobio blizu 10 miliona evra, dok bi ulazak Ligu Evrope doneo srpskom šampionu oko četiri miliona evra.

Ni sami ne znaju šta ih je snašlo... Uprava crveno-belih
Ni sami ne znaju šta ih je snašlo... Uprava crveno-belih

Međutim, nakon odluke UEFA da crveno-belima zabrani učešće u evro-takmičenjima, uprava Zvezde može samo da sabira minuse. Osvojena šampionska titula u Superligi bila je idealno rešenje za naš najtrofejniji klub da nastupima na međunarodnoj sceni bar donekle sanira ogromna dugovanja. Prema računici, crveno-beli bi samo od UEFA dobili 2.100.000 evra ako bi uspeli da se plasiraju u poslednje kolo kvalifikacija za LŠ, a ukoliko bi ispali u toj fazi, imali bi zagarantovan ulazak u Ligu Evrope i novih 1.300.000. Čak i ako Zvezda ne osvoji nijedan bod u Ligi Evrope, zaradiće oko četiri miliona evra samo od UEFA, a verovatno još dva od prodaje ulaznica, sponzora, TV prava...Prezaduženi šampion Srbije bi u najoptimističnijoj varijanti zaradio skoro trećinu ukupnih dugovanja kluba. Po ovom scenariju, crveno-beli bi za plasman u Ligu šampiona samo od „kuće fudbala“ dobili skoro 10 miliona evra, a marketing, sponzori, prodaja dresova i ulaznica doneli bi prvaku Srbije još polovinu te sume.Podsetimo, klub iz Ljutice Bogdana je 2013. godinu završio sa 45.000.000 evra duga.

Dragan MrđaNE MOGU VIŠE, ODLAZIM!Nezadovoljni i dekintirani igrači uveliko najavljuju odlazak iz kluba, a najbolji strelac Superlige Dragan Mrđa kaže da nema šta da čeka u Zvezdi.- Više ne mogu ovako i stojim iza toga. Trpeli smo godinu dana, ne samo ja nego svi mi, nešto što ne bi niko i dalje ne mogu. Ko može, njemu svaka čast! U godinama sam, tako da je ovo poslednja prilika da opet odem u inostranstvo - rekao je Mrđa za Sportski žurnal.

IskrenoPLATINI: ZADOVOLJAN SAM KAZNOM ZA ZVEZDULegendarni Mišel Platini, prvi čovek UEFA, izjavio je da se nije mešao u rad Komisije za finansijski fer-plej, koja je kaznila Zvezdu izbacivanjem iz Evrope.- Proces koji oni vode je nezavistan i zadovoljan sam njihovim odlukama. Samo devet klubova nije ispoštovalo finansijski fer-plej i svi su pristali na sankcije - rekao je Platini.

DžabeŽALBA SE NE ISPLATI!Upravi Crvene zvezde ne isplati se da uloži žalbu na odluku UEFA, pošto još uvek nije zabeležen slučaj da je Arbitražni sportski sud u Lozani pomilovao neki klub. Prošle sezone šampion Turske Fenerbahče pokušao je da spreči dvogodišnju suspenziju, ali je iz Lozane stigla ista odluka kao što ju je donela UEFA. Isto je pokušala i uprava Metalista, ali prvobitna odluka nije promenjena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track