EŠTONOVA PODNOSI IZVEŠTAJ: Srbija ispunila sve uslove
Foto: Reuters

Datum najkasnije u januaru

EŠTONOVA PODNOSI IZVEŠTAJ: Srbija ispunila sve uslove

Politika -
Kao što sam već učinila prošlog juna, i kao što ovaj izveštaj pokazuje, danas vas pozivam da priznate da su ispunjene sve bitne tačke aprilskog (Briselskog) sporazuma, piše u njenom govoru

BRISEL - Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije, danas bi u Briselu trebalo da preciziraju datum prve međuvladine konferencije EU-Srbija i usvoje pregovarački okvir.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izvestiće šefove diplomatija EU da je Srbija ispunila sve uslove da otvori pregovore o pridruživanju i pozvala ih da počnu pregovore, saznaje se iz eksluzivnog uvida u tekst izveštaja.

"Kao što sam već učinila prošlog juna, i kao što ovaj izveštaj pokazuje, danas vas pozivam da priznate da su ispunjene sve bitne tačke aprilskog (Briselskog) sporazuma", piše u govoru koji je Ešton pripremila za današnji sastanak Saveta za opšte poslove u Briselu. "Ako se slažete s ovom konstatacijom, nadam se da ćete se složiti da prvom međuvladinom konferencijom zvanično otvorite pregovore sa Srbijom najkasnije u januaru 2014", poručuje Ešton.

Visoka savetnica je sinoć izjavila novinarima da je Srbija ostvarila impresivan napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom i da je vreme da se otvore pregovori o pridruživanju sa Evropskom unijom.

"Već sam prenela Savetu ministara koliko sam impresionirana napretkom u normalizaciji", rekla je Ešton novinarima posle prvog dana sastanka Ministarskog saveta u Briselu. "Kada se pogleda šta je postignuto, vidi se da smo otišli dalje i dublje nego što sam mislila da je moguće", rekla je ona.Ešton je izjavila da se sada radi na primeni "finih detalja" u vezi sa primenom briselskog sporazuma u oblasti pravosuđa."Rekla sam ministrima da treba da ispunimo ono što smo obećali i krenemo sa međuvladinom konferencijom sa Srbijom", navela je Ešton na konferenciji za novinare.

U pet stranica dugačkom dokumentu u kome se opisuje napredak u primeni Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Ešton do detalja opisuje sve što je dosada postignuto u nizu oblasti, počevši od održavanja lokalnih izbora do policije i funkcionisanja Integrisanih prelaza na administrativnoj liniji (IBM).Kada je reč o pravosuđu, u vezi sa kojim predsednik vlade Srbije prošlog petka nije uspeo da se dogovori sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Ešton kaže da je "ima još posla oko suda u području Mitrovice i ustanoviti tačan broj pravosudnih kadrova u tom sudu".

"Na Kosovu će postojati jedan Vrhovni i Apelacioni sud, a u Mitrovici jedan Osnovni sud i osnovni tužilac, čime će pravosudni kadrovi kosovskih Srba prvi put biti integrisani u kosovsko pravosuđe za sva vremena", piše u dokumentu. "Iz gore navedenog je jasno da je Srbija ispunila sve ključne obaveze, pogotovo time što je prihvatila jedan Osnovni sud i jednog osnovnog tužioca za područje Mitrovice", kaže visoka predstavnica."Da li sve ovo znači da je posao gotov, a slučaj zatvoren? Naravno da ne", poručiće danas Ešton ministrima, uz konstataciju da se normalizacija ne dešava preko noći i da je potrebno vreme da se ceo aprilski sporazum "svari".

Glavni deo rasprave koji se tiče Srbije predviđen je za ujutru, kada će Ešton podneti detaljan izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenju Briselskog sporazuma. Ministri će nakon toga usvojiti pregovarački okvir i precizirati datum konferencije, koja formalno označava početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

Dačić: Ove sedmice važna odluka Saveta Evrope

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je u Banjaluci da Vlada Srbije ove sedmice očekuje da Savet Evrope donese važnu odluku i da održavanjem prve Međuvladine konferencije otpočne proceš pregovora za pridruživanje Evropskoj uniji.

Premijer je rekao da je time Vlada Srbije ostvarila istorijske rezultate u godini i po dana postojanja, jer je otvorila pregovore za članstvo u EU utrla put dijalogu kao načinu za izlaz iz ćorsokaka kosovske krize u koju je, kako je rekao, Srbija bila gurnuta.“U narednim mesecima pričaće se o zajednici srpskih opština, a ne o nezavisnom Kosovu”, rekao je Dačić nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske, prenela je Fena.

Izveštaj visoke predstavnice za spoljnu politiku Ketrin Ešton o napretku Srbije pozitivan je, a prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić obelodanio je ranije danas da je Eštonova predložila dva datuma za početak Međuvladine konferencije, precizirajući da je drugi datum 21. januar.

http://www.youtube.com/watch?v=d4jb6ItSNfk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track