Glasali i za Betmena, Obamu i Darta Vejdera!

Izbori 2012 - Naj biseri

Glasali i za Betmena, Obamu i Darta Vejdera!

Politika -
Na biralištu u Podvorcu kod Leskovca izbila tuča, a svoje glasačko pravo iskoristili i zatvorenici koji su u zatvoru postali punoletni

BEOGRAD - Tuče i pritisci.Izbori u Srbiji ne bi bili izbori da se gotovo u svakoj opštini nije desila poneka, manja ili veća, nepravilnost. U Žitorađi, na primer, zaposleni u jednoj firmi, javljaju agencije, morali su na izborima da zaokruže ime svog direktora. Kako je rekao jedan od radnika, on ih je primorao da glasaju za njega na listi za lokalne izbore.Na biračkom mestu broj 26 u Podvorcu kod Leskovca, u sedištu fudbalskog kluba Veternica, glasanje se završilo jednim onesvešćivanjem, tučom i stampedom na glasačke kutije. Do gužve je došlo pošto su birači hteli da svi odjednom uđu u prostoriju i glasaju, a najteže je prošla žena koja se onesvestila. Policija se nije pojavila na licu mesta ni posle tri poziva koja su im uputili članovi biračkog odbora. Umesto policije, na biračko mesto došli su predsednik Gradske izborne komisije Zoran Rajković i ostali članovi GIK.Glasački listići juče su poslužili nekim biračima da se izjasne i mimo ponuđenih kandidata i izbornih lista. Tako je jedan od birača na listi za predsedničke kandidate dodao i zaokružio redni broj 13, pod kojim je dopisao „Betmen“. Osim toga, na Tviteru i Fejsbuku osvanuli su i glasački listići s dopisanim „smajlijima“, dok je na jednom listiću neko dopisao šta misli o svakoj od ponuđenih izbornih lista. Na kraju je stavio i ocenu - „nedovoljan 1“. Svoje glasače imali su i televizijski šoumen Ivan Ivanović, Fejsbuk junak Pantela itd.Na Fejsbuk stranici grupe Anonimusi Srbija postavljane su fotografije s nevažećim glasačkim listićima, na kojima su, između ostalih, glasali i za Baraka Obamu, Leju Keler iliti Biljanu Srbljanović, Pantelu, Darta Vejdera... Na nekim listići su nacrtani cveće, maslačci, ali i ispisane poruke vulgarnog sadržaja preko imena svih predsedničkih kandidata i lista za parlamentarne izbore.Inače, juče se glasalo i u zatvorima. Pravo da biraju narodne predstavnike juče su prvi put u životu ostvarili štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu. Njih 99 koji su stekli pravo glasa, uz pratnju čuvara, obavili su svoju građansku dužnost na biračkom mestu broj 24, smeštenom u zgradi škole u okviru doma.

Glasalo se i u kazneno-popravnom domu Glasalo se i u kazneno-popravnom domu

Čanak čekao 45 minutaLider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je na glasanje došao sa svojim sinom, poprilično se načekao. On je čitavih 45 minuta u redu strpljivo čekao kako bi obavio svoju građansku dužnost. Kuriozitet ovih izbora je glasanje u leskovačkom planinskom selu Donja Oruglica, gde je od ukupno 82 stanovnika koji imaju pravo glasa njih 52 pratilo regularnost izbora na biračkom mestu.Grafiti na biračkom mestuBirače koji su juče došli da glasaju u zgradi medicinske škole u Leskovcu dočekali su grafiti uvredljivog sadržaja upereni protiv jednog od predsedničkih kandidata.Članovi biračkog odbora jedan deo tih grafita prekrili su papirima, ali jedan deo je bilo nemoguće prekriti jer se grafit prostire preko celog zida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja