Godišnjica ubistva Dade Vujasinović

Dada vujasinović

Godišnjica ubistva Dade Vujasinović

Crna Hronika -
Na osamnaestu godišnjicu zločina NUNS zahteva od nadležnih državnih organa da istraže ko je svih godina opstruirao istragu i držao javnost u zabludi da se poznata novinarka ubila i skrivao zločince

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od policije, tužilaštva i pravosuđa Srbije da pronađu i kazne ubice i nalogodavce ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović.

"Na osamnaestu godišnjicu zločina NUNS zahteva od nadležnih državnih organa da istraže ko je svih ovih godina opstruirao istragu, deceniju i po držao javnost u zabludi da se poznata novinarka ubila i skrivao zločince", saopšteno je iz tog novinarskog udruženja.

NUNS očekuje da će izmene zakona kojima je u Srbiji uvedena tužilačka istraga omogućiti brže dolaženje do krivaca i još jednom zahteva da istragu preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal koje ima pravo na tužilačku istragu.

"Poštujemo činjenicu da je Republičko tužilaštvo ispravilo tešku grešku prethodnika i zaključilo da je u pitanju ubistvo, ali to nije dovoljno. Nećemo se zaustaviti sve dok ubice, podstrekači i skrivači ovog teškog zločina ne budu kažnjeni", izjavio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, povodom 18. godišnjice ubistva Dade Vujasinović.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali.

Posle ponovljene istrage januara 2009.Okružno tužilaštvo u Beogradu policiji je podnelo zahtev da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajći veštačenje balističara Vlade Kostić koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Dada Vujasinović je kao novinarka magazina "Duga" izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i veza između podzemlja i politike.

Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987, a najveći deo novinarske karijere provela u "Dugi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track