HIT NA INTERNETU: Vodič za učenje pirotskog jezika

Preplavio društvene mreže

HIT NA INTERNETU: Vodič za učenje pirotskog jezika

Pop kultura -
Dušan Tamanović, student dizajna štampanih medija u Beogradu napravio je pravu senzaciju na društvenim mrežama izbacivši fotografije svog "Vodiča kroz pirotski jezik"

PIROT - Mladi pirotski dizajner Dušan Tamanović napravio je slikoviti priručnik za učenje pirotskog govora, koji je za kratko vreme postao pravi hit na društvenim mrežama.

Kako je izjavio Tomanović, inače student dizajna štampanih medija na Univerzitetu Metropoliten u Beogradu, on je na slikovit način želeo da predstavi glavne karakteristike pirotskog govora i zapravo, kako kaže, njegovu savršenost u svakodnevnoj komunikaciji.

"Predstavio sam na za sada tri plakata najkorišćenije reči u pirotskom govoru. To su reči "kvo" i "te" i upravo ove dve reči predstavljaju najkraći mogući dijalog koji postoji u bilo kom jeziku", kaže Tomanović i objašnjava da na pitanje jednog "kvo", drugi odgovara "te" i oni nastavljaju svojim putem.

Sa strane gledano, navodi mladi dizajner, ovo zvuči neverovatno ali sa samo te dve reči Piroćanci se u potpunosti razumeju, a to može da znači "kako si, šta radiš", "ništa, evo završavam neke poslove", i još hiljadu drugih dijaloga, ali se Piroćanci uz pomoć samo te dve reči razumeju.

"Takođe, tu je i univerzalni glagol "onodeti", koji takođe može da znači sve i svašta i predstavlja zapravo glagol koji podrazumeva neku radnju a može da menja glagole "radim", "završavam" i još ogroman broj drugih glagola", kazao je Tomanović.

Kako dodaje, s obzirom da studira u Beogradu, svakodnevno ga drugovi koji nisu iz Pirota pitaju o pirotskom govoru i zaključio je da postoje brojne predrasude koje uopšte ne stoje.

"Zbog toga sam na ovaj način želeo da otklonim sve predrasude i zapravo stavim ljudim a do znanja da je pirotski govor zapravo veoma savršen", naveo je Tomanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track