IŽIVLJAVANJE NAD PRVAKOM: Tukla su ga petorica, bogu hvala što je živ!

Užas u Aranđelovcu

IŽIVLJAVANJE NAD PRVAKOM: Tukla su ga petorica, bogu hvala što je živ!

Crna Hronika -
Napali su ga bez ikakvog razloga. Povređena mu je slezina, ali lekari govore da će preživeti, kaže majka pretučenog đaka prvaka

ARANĐELOVAC - Škola kao bojno polje!Moje dete je povređeno i fizički i psihički. Iako je svaki dan rado išao u školu, sad mi je rekao da ne želi da se vrati, jer se plaši da će ga dečaci opet istući. Bogu hvala pa ga nisu ubili - kaže za Kurir Tijana Š., majka đaka prvaka P. Š. (7), koga je grupa učenika petog razreda OŠ „Svetolik Ranković“ u Aranđelovcu brutalno pretukla i povredila mu slezinu.Prepoznao dvojicuIncident se dogodio na velikom odmoru, kad je stariji učenik iz čista mira šutnuo P. Š. u leđa, a onda mu se priključila grupa od još četvoro đaka koji su nastavili da ga udaraju. P. Š. je prepoznao dvojicu napadača, a pošto je u međuvremenu počeo da se žali na bolove u stomaku, odveden je u bolnicu.- Dečak ima povredu slezine, ali je van životne opasnosti. Pod stalnim je nadzorom lekara - kažu na odeljenju dečje hirurgije Kliničkog centra u Kragujevcu, gde je P. Š. zbog težine povreda prebačen iz aranđelovačke bolnice.Kako Kurir saznaje, jedan od učenika koji su napali P. Š. i ranije je bio sklon nasilju u školi, a jedan od dvojice napadača navodno je sin lokalnog policajca.Kraj mališana je sve vreme njegova majka Tijana Š. Ona ističe da se, s obzirom na brutalnost napada na njenog sina, ipak sve dobro završilo.- Dete je bilo u školi, u popodnevnoj smeni. Pozvala me je učiteljica i rekla da dođem jer se dete žali da ga boli stomak. Dotrčala sam ko bez duše u školu, zatekla sina pogurenog kako se drži za stomak. Pitala sam ga šta je bilo i rekao mi je da su ga za vreme velikog odmora pretukla četvorica-petorica đaka dok je s najboljim drugom stajao kod koša na školskom igralištu - u dahu priča zabrinuta majka i dodaje:- Prvo ga je jedan stariji đak udario s leđa. Moj sin se okrenuo i pitao ga: „Ko si ti?“ Ovaj mu je odgovorio „Šta te briga!“, a zatim ga je drugi đak šutnuo u stomak, pa po nogama. Onda su i drugi skočili na njega. Dete mi je kazalo da im pre toga ništa nije rekao, što znači da su ga napali bez povoda, iz obesti.Na leđima „Udari me“Učenici OŠ „Svetolik Ranković“ imaju dve verzije napada na prvaka. Prema jednoj, stariji dečaci su sedmogodišnjaku tražili deset dinara, a kada im je rekao da nema oni su ga opkolili i počeli da udaraju. Prema drugoj verziji, prvak je dobio batine jer mu je neko zalepio na leđa nalepnicu s natpisom „Udari me“.- Petaci su videli da to piše na leđima dečaka i počeli su da ga šutiraju - kažu đaci u Aranđelovcu.

Napad... Dvorište OŠ „Svetolik Ranković“, u kom je P. Š. pretučen
Napad... Dvorište OŠ „Svetolik Ranković“, u kom je P. Š. pretučen

http://www.youtube.com/watch?v=FD67aN-oWhw

Trebješanin: Država mora da reši problemPsiholog Žarko Trebješanin, povodom poslednjih slučajeva nasilja u školama, rekao je da državni sistem ne radi dovoljno na prevenciji tog nasilja, koje je stalno prisutno i o kome se samo povremeno priča.- Nasilje u školama nije tako iznenađujuće, njega ima stalno, ali nije vidljivo. O njemu se ne piše dovoljno i ne radi dovoljno u državnom sistemu - rekao je Trebješanin.On je objasnio da poboljšanje najpre mora da se oseti u školama, koje bi trebalo da obrazuju decu o tome šta je sve nasilje, kao i da sprovedu programe prevencije od prvog razreda.- Svest se još nije razvila da bi se shvatilo da je to ozbiljan problem u društvu. Nažalost, tek kad se dese incidenti, o tome se priča, ali to brzo padne u zaborav - rekao je Trebješanin.

Škola u programu „Škola bez nasilja“Nažalost, incident se dogodio, ali je to izolovan slučaj. Kao škola, ušli smo u program „Škola bez nasilja“ i verujem da ćemo kroz brojne aktivnosti uspeti da ovakve događaje sprečimo u budućnosti - izjavio je Goran Mićić, direktor OŠ „Svetolik Ranković“.

Prekršajne prijave protiv roditeljaNačelnik kragujevačke policije Ivan Đorović rekao je da su identifikovana dvojica učenika osumnjičena za tuču. On je rekao da će, s obzirom na to da deca do 14 godina ne podležu krivičnoj odgovornosti, protiv njihovih roditelja biti podnete prekršajne prijave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track