JOSIPOVIĆ KOD NIKOLIĆA: Srbija i Hrvatska od danas u stalnom dijalogu
Foto: Tanjug

Prvi zvanični susret

JOSIPOVIĆ KOD NIKOLIĆA: Srbija i Hrvatska od danas u stalnom dijalogu

Politika -
Predsednik Srbije je kao najveće probleme u odnosima dveju zemalja naveo pre svega nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma, česte slučajeve ugrožavanja bezbednosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima
1 / 12 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Od danas su odnosi Srbije i Hrvatske dobili novu dimenziju - dimenziju stalnog dijaloga i rešavanja otvorenih pitanja, poruka je nakon sastanka dvojice predsednika, Tomislava Nikolića i Ive Josipovića, na kome je najviše bilo reči upravo o problemima koji opterećuju odnose dve države.

Nikolić je rekao da i on i njegov hrvatski kolega daju punu podršku vladama u rešavanju otvorenih pitanja, unapređenju biletralne i ekonomske saradnje ističući da je Srbiji stalo do otopljavanja odnosa pre svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj.

Predsednik Srbije je kao najveće probleme u odnosima dve zemlje naveo pre svega nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma, česte slučajeve ugrožavanja bezbednosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima..."Želimo otvoreni i konstruktivni dijalog...Uveren sam da smo napraili iskorak ka poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske", poručio je Nikolić.

Hrvatski predsednik je istakao da je napravljen napredak u brojnim segmentima i da to pokazuje da Srbija i Hrvatska mogu bolje, ali je takođe naveo niz problema u odnosima dve zemlje, naglasivši da je ipak najvažnije da se raši pitanje nestalih."To je vrhunski problem, moralni i pravni", rekao je Josipović navodeći da je rešvanja tog pitanja pretpostavka konačnog i punog sređivanja odnosa dve države.On je rekao i da su dve vlade zastale kod rešavanja pitanja granica, pomenuvši da ukoliko se taj problem ne bude mogao rešiti treba koristiti iskustvo koje je Hrvatska imala sa Slovenijom gde je upotrebljen mehanizam međunarodnog prava.Josipović je dodao i da Hrvatska nije zadovoljna načinom na koji se razrešava pitanje sukcesije.

On je naveo i da postoje slični problemi onima koje je pomenuo predsednik Srbije kada je reč o hrvatskoj manjini u Srbiji, ali i ukazao na zajednički problem izbeglica..."Međutim, osim što smo se potužili jedan drugom za ono što nas tišti, možemo biti zadovljni jer je napravljen napredak u brojnim segmentima, što je znak optimizma da i Srbija i Hrvatska mogu bolje", kazao je Josipović, koji se danas prvi put zvanično sastao sa Nikolićem.

Podsetimo, predsednici Srbije i Hrvatske, Tomislav Nikolić i Ivo Josipović počeli su danas u Beogradu prvi zvanični susret na kome će, kako se očekuje, razgovarati o jačanju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između dve zemlje.

Dvodnevna poseta hrvatskog predsednika zvanično je počela svečanim dočekom ispred Palate Srbija.

Posle razgovora predsednika predviđen je sastanak delegacija Srbije i Hrvatske, a potom i potpisivanje Sporazuma o saradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Hrvatski predsednik danas će razgovarati i s premijerom Ivicom Dačićem, a posle podne će se obratiti poslanicima Skupštine Srbije.

U Skupštini će se zajedno s Nikolićem sastati s predstavnicima udruženja izbeglica i raseljenih osoba. Josipović i Nikolić će u četvrtak pre podne prisustvovati susretu hrvatskih i srpskih privrednika, a potom će posetiti Tavankut, selo nedomak Subotice u kojem živi hrvatska manjina.

http://www.youtube.com/watch?v=rdrYmviysgQ
http://www.youtube.com/watch?v=ASnWOAML8EA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja