Keri u utorak u Kijevu
Foto: AP

Američki državni sekretar u poseti Ukrajini

Keri u utorak u Kijevu

Planeta -
Džon Keri će se sresti s predstavnicima nove vlade, liderima u Vrhovnoj radi (skupštini) i predstavnicima civilnog društva i ponoviti snažnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Džon Keri posetiće Kijev u utorak, 4. marta, da bi izrazio podršku novim članovima prelaznih vlasti, javio je sinoć Frans pres.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da će se Keri sresti s predstavnicima nove vlade, liderima u Vrhovnoj radi (skupštini) i predstavnicima civilnog društva.

Keri će "ponoviti snažnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu" i naglasiti "pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija", navela je predstavnica Stejt departmenta.

Asošijeted pres navodi da do Kerijeve posete dolazi u trenutku kada "SAD i druge zapadne zemlje odmeravaju odgovor na rusko vojno napredovanje u Ukrajini".

Keri je ukazao na mogućnost ekonomskih sankcija i neizdavanja viza, zamrzavanje ruskih sredstava i trgovinskih i investicionih ograničenja.

Neimenovani visokorangirani zvaničnik američke administracije rekao je da SAD veruju da je Rusija kompletirala "operativnu kontrolu" poluostrva Krim - proruske oblasti Ukrajine, kao i da u tom regionu ima više od 6.000 ruskih vojnika, navodi AP.

Za citiranog zvaničnika agencija ističe da nije ovlašćen da javno komentariše situaciju i da je zbog toga insistirao na anonimnosti.

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland otputovaće u Beč na razgovore u OEBS, navodi AFP, prenoseći izjavu jednog američkog zvaničnika da će Nulandova tražiti načine za upućivanje međunarodnih posmatrača u krizne oblasti i moguću "širu misiju radi zamene ruskih snaga ukoliko Rusi budu ubeđeni da se povuku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track