NIKOLIĆ U PEKINGU: Kina će finansijski pomoći Srbiji
Foto: Tanjug

Zvanična poseta predsednika Srbije

NIKOLIĆ U PEKINGU: Kina će finansijski pomoći Srbiji

Politika -
Kećijang je ponovio da Kina podržava teritorijalni integritet Srbije i smatra Srbiju prijateljskom zemljom s kojom ima odnos podrške i poverenja

PEKING - Premijer Kine Li Kećijang poručio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji u toj zemlji boravi u četvorodnevnoj poseti, da je Kina spremna da pomogne Srbiji novim načinima finansiranja i podsticanja uspešnih srpskih kompanija u različitim oblastima.

Nikolić je rekao kineskom premijeru da je Srbija zainteresovana za intenzivniju ekonomsku saradnju sa Kinom, pogotovo u oblasti investicija i otvaranja novih radnih mesta.

"Nisam došao u Kinu da bih tražio zajam. Dolazim kao predsednik države čiji građani traže poslove, žele da rade i pošteno zarađuju. Ne možemo obezbediti nove poslove sami, već nam je potrebna pomoć investitora koji će uložiti u Srbiju i otvoriti nova radna mesta", rekao je on.

Kećijang je ponovio da Kina podržava teritorijalni integritet Srbije i smatra Srbiju prijateljskom zemljom s kojom ima odnos podrške i poverenja. Kina želi da stvori uslove za povećanje uvoza robe iz Srbije i postoji zajednička spremnost da se osnaži trgovinska razmena između dve zemlje, rekao je kineski premijer.

Na sastanku s predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijangom, Nikolić je rekao da Srbija neće odustati od Kosova i da niko ne može da joj ga oduzme, ali i da Beograd želi da pregovara i omogući svojim građanima bolji život.. Deđijang je, podsećajući na to da je Nikolić prvi predsednik iz centralne ili istočne Evrope koji se sastao sa novim kineskim rukovodstvom, ukazao na značaj koji Peking daje odnosima sa Srbijom.

Taj zvaničnik izrazio je nadu da će već dobra saradnja parlamenata dve zemlje nastaviti da jača daljom komunikacijom dva zakonodavna tela. On je dodao i da će novo rukovodstvo raditi na ohrabrivanju kineskih privrednika da ulažu u Srbiju i turista da je posećuju. Nikolić će se kasnije danas sastati i sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track