Lekcija za Evropu

Lekcija za Evropu

Komentar dana -

Srbija bi dobrom delu Evrope mogla da drži lekcije iz humanosti!Slika Redžepa Arifija, srpskog policajca iz Preševa koji mazi malog Sirijca Amira da bi njegova majka mogla da se odmori, samo je jedan od prizora ljudskosti koju su naši građani pokazali u izbegličkoj krizi. Iz te slike mnoge razvijene evropske zemlje mogle bi da nauče šta znači biti čovek.

Mađari su na tom testu odavno pali. Oni čak nemaju ni stida dok namučenim izbeglicama bacaju hranu kao svinjama u toru, a ništa bolji nisu ni Česi, koji su migrante obeležavali brojevima poput zarobljenika u nacističkim logorima.

Nije tajna da migranti izbegavaju put kroz Bugarsku zato što ih, kako kažu, bugarska policija tuče i pljačka. Test ljudskosti nije prošla ni Poljska iako je jedna od zemalja s najvećim privrednim rastom u Evropi, ali je „velikodušno“ pristala da primi tek 2.000 izbeglica.

Naspram ovih zemalja, Srbija, koja nije ni članica EU niti ima pristup evropskim fondovima, nije štedela na migrantima. Pomaže im koliko može, a građani, koji i sami jedva krpe kraj s krajem, svakodnevno im odnose garderobu i hranu.

Slika humanosti srpskog policajca Redžepa Arifija obišla je svet. Evropo, lekciju smo ti održali i to nije tek neko poglavlje o kojem može da se pregovara. U najvećoj izbegličkoj krizi na ljudskost ne sme da se čeka. Ako ne znate kako, bar učite od Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track