Najnovije vesti

Kad zatreba, Zoran

Komentar dana

Kad zatreba, Zoran

Komentar dana

Srbi sve shvate prekasno. Pa tako su i shvatili ko je i šta je za Srbiju predstavljao Zoran Đinđić. Da, bio je prvi demokratski srpski premijer. I da, definitivno je bio vizionar, ali nažalost, bez valjanih naslednika.

Ako je neko ovih dana uhvatio, onako u trku, delić brojnih Đinđićevih govora koji se emituju na televiziji, sigurno je na trenutak, bez obzira na to da li ga je za života voleo ili ne, prokomentarisao sebi u bradu: „Definitivno je bio ispred svog vremena“ i „Kako bi ova naša Srbija izgledala da je ostao živ?“.

A gde je Srbija deset godina posle njega? Nije mnogo odmakla, osim što ga na godišnjicu smrti, formiranja njegove vlade ili 5. oktobra, brojni prijatelji, tobože saborci, politički protivnici i ko sve ne svojataju. „Zoran i ja ovo, Zoran i ja ono... Delili smo iste ideje, vrednosti...“ Bio je sve, pa i ono što nikad nije.

Ne, gospodo, zbog svih vas koji ga iz usta ne vadite deset godina, po onoj narodnoj - u grobu se prevrće. Da ste delili barem delić njegove ideje i vizije, ova naša jadna Srbija bila bi deset koraka ispred. Više ste, gospodo „nastavljači Zoranovih ideja“, verovali u ideju kako da napunite sopstvene džepove i udomite svoje partijske kadrove. U Srbiji je obesmišljeno sve. Sve se svelo na to kako svoju kombinaciju sprovesti u delo. A kako će biti građanima Srbije, ma koga, bre, briga za to! Ko još veruje u ideale?! Samo budale.

Zato ste narod doveli u toliku apatiju da nikom više ni ne pada napamet da se pobuni zbog bilo čega. Neka svima onima koji Zorana danas pomenu proradi savest. Uradite nešto prvo za sebe, jer jedino tako ćemo svi zajedno pomoći Srbiji.

Sandra Mališić novinarka rubrike Vesti