(VIDEO) KURIR NA KRIMU: Vlasti iz Kijeva nam zavrću vodu i struju

Rastu tenzije na ukrajinskom poluostrvu pred referendum

(VIDEO) KURIR NA KRIMU: Vlasti iz Kijeva nam zavrću vodu i struju

Planeta -
Ruski vojnici će nas čuvati od napada, ali kako ćemo ako ostanemo bez osnovnih uslova za život, pitaju se Sevastopoljci

SEVASTOPOLJ - Iščekivanje.Dan referenduma o pripajanju Autonomne Republike Krim Ruskoj Federaciji se približio. Većina stanovnika tog poluostrva, uglavnom Rusa, jedva čeka i zvanično pripajanje matici. Ipak, ne veruju da će proglašenje rezultata proteći mirno i bez problema.Vojna odbrana- Ruski vojnici su tu. Ovde im je sedište crnomorske flote, a i pojačanja su stigla odavno. Ne samo to, vojnici se i dalje iskrcavaju. Neprestano stižu brodovi s novim trupama. Zbog toga smo sigurni da Ukrajinci neće smeti da udare na nas. Pa nisu, valjda, ludi - priča za Kurir Sergej iz Sevastopolja.On pokazuje ruske zastave na skoro svim zvaničnim institucijama, ali i na banderama, spomenicima, automobilima... Sve to jasno govori da sebe već smatraju delom Rusije.- Jasno je za koga smo. Posebno ovde u Sevastopolju. I ne bojimo se nikakve sile - ruska vojska je tu da spreči sve provokacije, da zaustavi svaki napad. Niko, pa ni NATO, ne sme da udari na Ruse - kaže on.Naravno, ne misli da su u svemu tako sigurni.- Ukrajinci nam prete. Ozbiljno. I to ne samo vojskom, znaju da nemaju snage za napad. Prete nam isključenjem vode, struje i gasa. To može biti veliki problem za nas. Šta ćemo da radimo ako celo poluostrvo ostane bez vode i struje - priča Sergej.Kako objašnjava, Krim nema svoje rezervoare pijaće vode i elektrane. Snabdevanje stiže zemljouzom koji spaja poluostrvo i Ukrajinu, a kopnenu vezu sa Rusijom nemaju. Naravno, i tu se uzdaju u pomoć Moskve. Veruju da ruske pretnje Kijevu da će im uskratiti gas mogu da ih spreče u nameri.

Redovi pred bankamaPored straha od života u mraku i bez vode, u panici su i zbog novca. Banke su donele odluku da ne dozvole podizanje više od 150 do 200 grivni (oko 1.500 do 2.000 dinara) dnevno. Zbog toga su redovi pred bankama ogromni. Ljudi panično podižu novac i kupuju devize jer vrednost grivne drastično pada.- Pre samo tri dana jedan dolar vredeo je devet grivni, a sada je već 9,7. Ko zna koliko će vredeti sutra. Ili posle referenduma. Ko zna koji ćemo novac koristiti posle referenduma - priča Olga, jedna od onih koji svakog dana stoje u redu ne bi li podigli novac.

Rusi opet oborili američki dron!Američka vojna bespilotna letelica primećena je kako leti na velikoj visini iznad Krima i elektronski je srušena, javila je ruska javna kompanija za naoružanje „Rostehnologija“ (Rostek).- Bespilotna letelica je bila na visini od oko 4.000 metara i takoreći nevidljiva sa zemlje. Bilo je moguće da se prekine njena veza sa američkim operatorima putem radio-elektronskog sistema. Pala je gotovo neoštećena u ruke krimskim snagama samoodbrane - navela je kompanija „Rostek“ i saopštila da su oni konstruisali elektronski sistem koji je upotrebljen za rušenje drona.Dron MQ-5B je, prema identifikacionom broju, izgleda deo 66. američke vojne brigade za izviđanje, čija je baza u Bavarskoj, dodala je ruska kompanija, koja i objavila sliku letelice na svom veb-sajtu.Sprema se invazija?VOJSKA NA GRANICINakon krvavih okršaja koji su se u četvrtak odvijali u ukrajinskom gradu Donjecku, kad su se proruski simpatizeri sukobili s pristalicama vlade formirane u Kijevu, a tokom kojih je nasmrt izboden jedan mladić, ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da gomila vojsku i sprema invaziju. Prema njihovim tvrdnjama, desetine hiljada ruskih vojnika su blizu graničnih prelaza. Moskva odgovara da su u pitanju trodnevne vojne vežbe koje je naredio predsednik Putin.Oglasio seGORBAČOV PROTIV UJEDINJENJABivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov odbio je juče da pred Zapadom brani ponovno ujedinjenje Rusije s Krimom, već je pozvao na zaustavljanje eskalacije, koja, po njegovim rečima, može dovesti do novog Hladnog rata.- Najvažnije je pronaći rešenje koje će zadovoljiti građane Ukrajine i Rusije - rekao je Gorbačov.

http://www.youtube.com/watch?v=Os2QG8g-xdA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track