LEKARSKA MAFIJA: Izdaju uverenja bez analize krvi!
Foto: Dragana Udovičić

Skandal: Neće da vade krv i analiziraju uzorak urina

LEKARSKA MAFIJA: Izdaju uverenja bez analize krvi!

Društvo -
U Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ daju potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti bez biohemijskih analiza, u šta smo se lično uverili

BEOGRAD - Kako bismo proverili tvrdnje građana koji su zvali našu redakciju i tvrdili da im je izdata potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za rad bez vađenja krvi i analize urina, novinarka Kurira otišla je u Medicinu rada „Dr Milutin Ivković“ u Ulici vojvode Vuka 10 u Beogradu i suočila se sa šokantnim tretmanom radnika ove ustanove.Naime, rekavši da će raditi kao trgovac u prodavnici u kojoj se pre svega prodaje hrana i da joj je za posao potrebno lekarsko uverenje, rekli su joj da uplati 2.400 dinara, a zatim je uputili na niz pregleda. Prvi korak bio je odlazak u laboratoriju na vađenje krvi. Međutim, pri ulasku u tu prostoriju, s flašicom urina u rukama, sačekao ju je šok.- Sedite. Napisaćemo da imate ciklus da ne biste davali urin na analizu - rekla je laborantkinja i napravila pokret kao da vam čini uslugu, a onda nastavila.- Zavrnite rukav, stisnite pesnicu. Ma ajde, stavite ovu vatu, neću krv da vam vadim, što da vas maltretiram. Sigurno ste zdravi. Dođite po rezultate za pola sata - izgovorila je, a da nije ni trepnula.I satnica lažnaNakon EKG, oftalmologa i provere kapaciteta pluća, novinarka je otišla po rezultate „analize krvi“, gde su sve reference bile u granicama normale, osim satnice kad je urađena analiza. Prema njihovim podacima, krv joj je izvađena i poslata na analizu pola sata pre nego što je uopšte došla u ustanovu.

Ne poštuju zakon... Zdravstvena ustanova „Dr Milutin Ivković“
Ne poštuju zakon... Zdravstvena ustanova „Dr Milutin Ivković“

Dalje vas upućuju kod specijaliste medicine rada kako bi na osnovu dobijenih rezultata i dodatnog pregleda procenio vašu radnu sposobnost. Kad je novinarka na doktorkinu molbu da zavrne rukav na ruci rekla da joj krv uopšte nije izvađena, a da je dobila lažne rezultate, doktorka nije delovala iznenađeno.- Trebalo je da vam izvadi, ne znam zašto nije, ali dobro, hajde da izmerimo pritisak - brzo je prešla preko svega.Kad smo pozvali načelnika medicine rada „Dr Milutin Ivković“ dr Ljubomira Zdravkovića i opisali mu naša i iskustva drugih pacijenata, bio je potpuno zaprepašćen.- To je za mene dramatično saznanje. Mi radimo ozbiljne stvari jer smo vezani za zakon. Ovo je crveno svetlo, moraćemo ozbiljno sve da proverimo i sankcionišemo - zatečeno je rekao dr Zdravković, dok je direktorka Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ dr Slavica Kalezić Milošević naglasila ne može stoprocentno da veruje u tvrdnje pacijenata dok se ne obavi stručni nadzor.Izvor epidemije- To je osetljivo pitanje jer smo mi lider u ovom poslu. Obaviću proveru rada svojih zaposlenih. Personalna odgovornost svakog člana mora biti istaknuta - istakla je dr Slavica Kalezić Milošević.O ovom slučaju obavešten je i zaštitnik prava pacijenata Mladen Belojević, koji kaže da savetnici pacijenata postupaju isključivo po konkretnom prigovoru pacijenta, koji smatra da mu je povređeno neko pravo iz oblasti zdravstvene zaštite i nemaju zakonskih ovlašćenja da vrše nadzor nad radom pružalaca zdravstvene usluge.- Nadzor vrši nadležna zdravstvena inspekcija, koju smo odmah po saznanju za informaciju obavestili - rekao je Belojević.Infektolog dr Vladan Ranković upozorava da ovako nestručno ponašanje zaposlenih u medicini rada može dovesti do velikih posledica, i to kako po pregledanog tako i po radnu okolinu.- Osoba koja nije pregledana, a izdato joj je uverenje je izvor epidemije za svoje kupce ili druge klijente. Zamislite da neko ima hepatitis ili salmonelu, a vi ga pustite da radi u poslastičarnici i pekari - ističe dr Ranković i dodaje da kad dođe do epidemije, inspekcija ne sme da se zadovolji papirom o pregledu, već mora da se ide od početka, odnosno onog ko izdaje uverenja.

Falsifikat laboratorijskog nalaza...Lažni rezultati naše novinarke
Falsifikat laboratorijskog nalaza...Lažni rezultati naše novinarke

Ministarstvo zdravljaODMAH ĆEMO IZVRŠITI NADZORU Ministarstvu zdravlja kažu da će preduzeti sve mere kako bi se ovaj slučaj ispitao.- Zdravstvena inspekcija će odmah izvršiti inspekcijski nadzor u Medicini rada u Ulici vojvode Vuka 10 i proveriti istinitost ovih navoda.

ČINJENICELekarska uverenja o zdravstvenoj sposobnosti izdaju se u sledećim slučajevima:- za upravljanje motornim vozilom- pri zapošljavanju- za sudske potrebe- kod usvajanja deteta- za izdavanje viza za putovanja i boravak u inostranstvu* Posebno lekarsko uverenje moraju imati ljudi koji konkurišu za rad s decom, rad na visini i dubini, za težak fizički rad, za poslove obezbeđenja s nošenjem oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track