JAHEL VILAN, AMBASADOR DRŽAVE IZRAEL U SRBIJI: Avramov sporazum znamenita vizija mira
Foto: Ambasada Izraela

AUTORSKI TEKST

JAHEL VILAN, AMBASADOR DRŽAVE IZRAEL U SRBIJI: Avramov sporazum znamenita vizija mira

Lični stav -

Godina 2020. bila je teška i odredila nas je u borbi protiv virusa koji ne poznaje geografske niti političke granice. Ipak, kada pogledam Bliski istok, optimizam donose značajni pomaci u našim odnosima sa arapskim svetom. Prvo i najvažnije tu je mirovni "Avramov sporazum“ između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, kao i proboj u odnosima sa Sudanom i obnavljanje političkih odnosa sa Marokom.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa sa arapskim zemljama istorijski je događaj. Avramov sporazum predstavlja promenu paradigme u spoljnoj politici. Stvorio je revolucionarnu priliku za ostale arapske države da uspostave formalne veze sa Izraelom, koncept koji se ranije smatrao nezamislivim. Proširio je bliskoistočnu grupu zemalja koje se zalažu za mir.

Takođe, sporazum pruža jasnu alternativu radikalnim snagama koje ne shvataju potencijal saradnje. On jača moć modernizma nad ekstremizmom koji Iran i njegovi saradnici seju širom regiona. Iskreno se nadamo da će on efikasno služiti imunizaciji zemalja protiv nesreće koju nosi ekstremizam, a za koji je mir jedini lek.

Palestincima pruža jedinstvenu priliku da se vrate direktnim pregovorima sa Izraelom. Predugo je palestinsko rukovodstvo ignorisalo potrebe svog naroda zahvaljujući podršci arapskog sveta i u velikoj meri ostatka međunarodne zajednice. Ali, za taoce su uzeli i interese samih arapskih država koje su shvatile su da imaju mnogo zajedničkog sa Izraelom, kao i da ne smeju dozvoliti da izraelsko-palestinski sukob diktira njihov odnos s drugim državama.

Reč je o nizu mogućnosti za palestinsko rukovodstvo, jer će jačanje veza Izraela i zemalja regiona pomoći rukovodstvu i izraelskoj javnosti da nastave pregovore sa Palestincima iz sigurnije pozicije. Istorija nam je pokazala da palestinske vođe, odbijanjem naše pružene ruke, donose agoniju sopstvenom narodu. Niko se u Izraelu ne zavarava da sklopljeni sporazumi mogu biti zamena za istinski mir sa Palestincima. Ali za tango je potrebno dvoje, a Palestinci moraju da shvate da je samo vraćanje za pregovarački sto put do mirovnog sporazuma.

Važnost sporazuma ne sagledava se samo kroz prizmu palestinskog pitanja. Izrael, UAE i Bahrein suočeni su sa zajedničkim izazovima i verujem će sporazumi premašiti njihov bilateralni aspekt. Tokom ranijih službovanja video sam neverovatne stvari koje UAE postižu ulaganjima. Siguran sam da kroz trilateralnu saradnju možemo postići velike stvari za Srbiju i planiram da istražim mogućnosti saradnje s mojim prijateljem, ambasadorom UAE Mubarakom el Daherijem.

U 2021. neophodno je da se svi usredsredimo na kombinovanje naših mogućnosti za dobrobit naših građana. Upravo je to postignuto ovim istorijskim sporazumom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track