DR ATILA PINTER, AMBASADOR MAĐARSKE U SRBIJI: Napredak u odnosima Mađarske i Srbije
Foto: Ambasada Mađarske

Autorski tekst

DR ATILA PINTER, AMBASADOR MAĐARSKE U SRBIJI: Napredak u odnosima Mađarske i Srbije

Lični stav -

Godina 2020. donela je neočekivani razvoj događaja za ceo svet. Mislim da mnogi nisu očekivali ni krajem prošle godine, ali ni početkom ove da će godinu obeležiti prvenstveno virus korona i borba protiv epidemije. Sredinom marta se ispostavilo da je ovaj virus mnogo opasniji nego što su gotovo svi u početku mislili, a do kraja prvog tromesečja godine moglo se uočiti da je svuda po Evropi život takoreći stao. Rezultati su poznati, države kontinenta pretrpele su ekonomski pad u prvoj polovini 2020. godine, koji je dostigao nivo ekonomskog razaranja iz Drugog svetskog rata. Iako je prvi talas epidemije krajem proleća već bio iza nas, stručnjaci su nas upozoravali da bi drugi talas mogao doći bilo kada, kao i da se može očekivati da će posledice biti znatno ozbiljnije nego one u prvom talasu. Bili su u pravu. Virus korona niti je bilo koga, niti je bilo šta poštedeo, ni ljudske živote, ni privredu zemalja. U pogledu ovog poslednjeg, najviše su stradali turizam i ugostiteljstvo.

U ovakvim okolnostima smatram veoma ozbiljnim rezultatom što smo uspeli da održimo dinamiku mađarsko-srpskih bilateralnih odnosa i da ostvarimo napredak u mnogim oblastima. Dijalog dve vlade ni epidemija nije mogla da spreči: pored poseta šefova država, premijera i predsednika parlamenata, odvijale su se i brojne konsultacije na ministarskom nivou, što je dodatno ojačalo odnose dve zemlje. Vlada Mađarske je do sredine decembra za sedam mađarskih kompanija koje žele da investiraju u Srbiju ugovorom obezbedila veoma značajne subvencije u iznosu od preko 20 miliona evra, a njihove investicije prevazilaze iznos od 41 miliona evra. Uprkos padu u drugom tromesečju, naši trgovinski odnosi su sredinom godine ponovo osnaženi, a prema podacima prvih devet meseci, već smo i na ovom polju imali bolje rezultate nego za isti period prošle godine. Ne zaboravimo takođe da je Mađarska, primorana da zatvori sve svoje granične prelaze zbog epidemije, upravo baš sa Srbijom otvorila granični prelaz 25. maja. Dve zemlje od prvog trenutka neprekidno pomažu jedna drugoj u borbi protiv virusa, kako opremom, tako i konsultacijama i savetima.

Želim da se u 2021. godini naši životi nastave u svom ustaljenom koloseku i da nam bilateralni odnosi dostignu nove vrhunce.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track