Najnovije vesti

AUTORSKI TEKST VLADIMIRA PAVIĆEVIĆA ZA KURIR: Đukanovićev DPS povratak na vlast planira preko Krivokapića!
Foto: Privatna arhiva

direktor Društva za istraživanje politike

AUTORSKI TEKST VLADIMIRA PAVIĆEVIĆA ZA KURIR: Đukanovićev DPS povratak na vlast planira preko Krivokapića!

Lični stav

Građani Crne Gore su prošle sedmice u Skupštini Crne Gore gledali neverovatan program. Uverili su se da je za manje od 200 dana, koliko je na poziciji predsednika prve postđukanovićevske vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić prešao put od pobednika u borbi za razvlašćivanje DPS Mila Đukanovića do novog političkog savezništva baš sa DPS.

Građani Crne Gore upravo ovako tumače odluku Milovih poslanika u Skupštini Crne Gore da u izboru između toga da politički spasavaju jednog ministra u Krivokapićevoj vladi ili da spasavaju Krivokapića i njegovu vladu u celosti, oni podrže Zdravka Krivokapića i spasu njegovu vladu od neizbežnog pada.

Tako su dve nove stvari postale jasne građanima Crne Gore. Prvo, pokazalo se da je interes DPS da Zdravko Krivokapić bude na čelu crnogorske vlade. A drugo, priča o navodnom strahu od prevremenih izbora preko kojih bi se DPS mogao vratiti na vlast postala je irelevantna, jer sada je jasno da DPS svoj povratak planira preko Zdravka Krivokapića.

Milo Đukanović, Zdravko Krivokapić
foto: EPA/Boris Pejović

Ogroman broj građana Crne Gore se zato oseća izneverenim i očekuju da se gospodin Krivokapić sam povuče sa mesta predsednika vlade i tu poziciju prepusti osobi koja će, za razliku od njega, biti potpuno usmerena ka reformama. Iznevereni su i vernici Srpske pravoslavne crkve i crkveni velikodostojnici ove verske zajednice. Nezabeleženo je u skromnoj demokratskoj praksi država u ovom regionu da premijer odlazi u Patrijaršiju da crkvenim velikodostojnicima drži predavanja i poručuje koga Crkva treba da bira za koje mesto u njenoj unutrašnjoj strukturi.

Upravo to je uradio gospodin Krivokapić i tu je, takođe, obrnuo igru - više nismo u situaciji da crkvene velikodostojnike podsećamo da ne treba da se mešaju u politiku, već zahtevamo od premijera da poštuje i Ustav svoje države i autoritet Crkve i da se ne meša u unutrašnja pitanja jedne verske zajednice.

Stručna javnost je, takođe, razočarana. Za 200 dana ministri eksperti nisu isporučili nijedan ozbiljniji rezultat. Umesto da svoj tim pokrene kako bi se rešavali problemi građana, Krivokapić se bavio pripremama za svoje stranačko angažovanje, a pojedinim "ekspertima" iz njegove vlada ta ideja je postala toliko primamljiva da su i oni zaboravili zbog čega su izabrani za ministre.

Uprkos svemu, Zdravko Krivokapić nema nameru da odstupi sa mesta predsednika vlade. On zna da mu je ovo prvi i poslednji premijerski mandat i želi da mu taj mandat traje što duže. Zato kada Krivokapić druge nazove uhlebima ili foteljašima, sada već svi u Crnoj Gori znamo da je reč o autoprojekciji i da tada gospodin Krivokapić zapravo govori o sebi.

Moj je stav da je vreme za vanredne izbore. Milov DPS je ušao u film sigurnih izbornih gubitnika i nema šanse da se preko izbora vrati na vlast. Krivokapiću je vreme za političku penziju, jer je on svoju šansu neodgovorno i nesmotreno propustio. Izbori su način da građanima Crne Gore obezbedimo novu reformsku šansu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track