MILOVAN JOVANOVIĆ: Portugalsko skretanje udesno
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Portugalsko skretanje udesno

Lični stav -

Luis Montenegro je predložen za premijera Portugala nakon što je Demokratski savez (AD), koalicija stranaka desnog centra koju je on predvodio, trijumfovala na izborima održanim 10. marta. Demokratski savez je vodio kampanju obećavajući da će podstaći ekonomski rast, smanjiti porez i poboljšati javne usluge u oblasti zdravstva i prosvete.

Prevremeni parlamentarni izbori su održani samo dve godine nakon prethodnih jer je socijalistički premijer Antonio Kosta u novembru prošle godine iznenada podneo ostavku pošto je pokrenuta istraga o korupciji i zloupotrebi položaja zbog litijuma. Na ovim izborima Socijalističku partiju (PS) predvodio je ministar infrastrukture i stanovanja Pedro Nuno Santos, koji je tesno izgubio od Luisa Montenegra.

AD je osvojio 80 od 230 mesta. Drugoplasirani su bili socijalisti, koji su dobili samo dva mesta manje. Krajnje desničarska partija Šega (Chega) završila je na trećem mestu zabeleživši najveći uspeh od svog osnivanja. Na izborima održanim 2022. osvojili su samo 12 mandata, dok su sada zaradili 50 poslaničkih mesta i tako učvrstili svoju poziciju u političkom pejzažu Portugala. Birače su privukli porukama protiv establišmenta, kao i predlaganjem oštrijih mera za borbu protiv korupcije i strožu kontrolu imigracije.

Lider Šega Andre Ventura je upozorio na političku nestabilnost ako AD nastavi da odbija koaliciju s njima. Montenegro je rekao da neće ulaziti u koaliciju, pa čak ni u neformalni savez s partijom Šega, što mu je jedina opcija do sigurne parlamentarne većine i stabilne vlade. U suprotnom moraće da se dogovora sa PS o programu koji bi stranka levog centra bila spremna da podrži u parlamentu. Luis Montenegro se suočava s teškim poslom oko formiranja vlade, i to manjinske.

Nijedan od šefova portugalskih stranaka ne razmišlja o ponavljanju izbora, što znači da će građani verovatno morati da se suoče sa oštro podeljenim parlamentom i krajnjom desnicom s kojom niko ne želi da sarađuje.

Predsednik Portugala Marselo Rebelo de Soza se sastao s vođom socijalista Pedrom Nunom Santosom, koji mu je saopštio da će njegova stranka biti stabilna, jaka i čvrsta opozicija, ali i da će biti odgovorna opozicija, otvorena za sporazume.

Mandatar Montenegro bi trebalo da predstavi svoj kabinet u četvrtak, dok bi vlada stupila na dužnost 2. aprila. Usaglašavanje državnog budžeta za 2025. će biti prvi veliki ispit za Montenegra. Prvi čovek socijalista je poručio da je spreman da glasa o amandmanu na zakon o budžetu kojim bi se povećale plate nastavnika, policajaca, medicinskih sestara i radnika u pravosuđu, ali da je podrška PS za ukupni budžet praktično nemoguća.

Odlazeći premijer Kosta je nedavno izjavio da neće biti promena u spoljnoj politici Portugala. Po njegovom mišljenju, čak ni Šega, za razliku od partija krajnje desnice u drugim evropskim zemljama, nikad nije vodila kampanju protiv EU niti je imala bilo kakav evroskeptični stav.

Portugal je, dakle, posle ovih izbora otišao udesno i dospeo na listu evropskih zemalja u kojima su krajnje desni populisti ojačali svoje pozicije ili čak preuzeli vlast. To je ujedno i opomena uoči izbora za EP evropskim socijalistim, kojima je Portugal jedno od nekoliko preostalih uporišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track