VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Čemu ružne reči prijateljima
Foto: Marina Lopičić

udarna pesnica

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Čemu ružne reči prijateljima

Lični stav -

Posetio nas je nesumnjivo najveći svetski lider današnjice. Za osam godina drugi put. Inače, retko gde ide van Kine, a čak i kad ode, uglavnom posećuje ozbiljne svetske sile, jer mu kao lideru NR Kine tako nešto i priliči. Eto, Srbiji je ukazao čast da je za izuzetno kratko vreme drugi put posećuje, da insistira na produbljivanju odavno čvrstih prijateljskih odnosa, da pomogne našim privrednicima, jer će učiniti ogromno tržište Kine dostupnijim za naše proizvode, izgradiće nam nove puteve, infrastrukturu, možda će dodatno investirati u srpsku privredu, osavremeniti nam proizvodnju, doneti nam nove tehnologije, jer Kina je nesumnjivo svetski tehnološki gigant broj jedan. Na Zapadu vlada ogroman pritisak javnosti da lideri zapadnih zemalja kako znaju i umeju nađu način da se sastanu sa Si Đinpingom. Elem, umesto da nam svima bude čast što nam u posetu dolazi takva politička gromada i iskreni prijatelj, mi danima slušamo i čitamo lelek i kukanje po opozicionim medijima zbog dolaska Sija. Histerija je išla preko svake moguće granice razuma, da su na kraju otpočele i ozbiljne uvrede na račun Kine i njenog državnog rukovodstva, posebno na račun gospodina Sija.

Kao da su neki ljudi potpuno izgubili razum i da su u naletu besa, jer im na političkoj sceni Srbije ne ide nikako, te ih 2. juna očigledno očekuje novi izborni debakl, odlučili da ka ambisu koji su sami sebi napravili povuku i čitavu Srbiju. Si Đinpinga su prozvali tutorom, upravnikom Srbije, gaulajterom, diktatorom i sl. Svaka kineska investicija za njih je produbljivanje robovlasništva koje Kinezi, navodno seju po Srbiji. Dotična gospoda smatraju da je, recimo, sađenje kikirikija u RTB Bor verovatno profitabilnije za Srbiju nego što je današnje kinesko investiranje u isti, zbog koga su inače Bor i Majdanpek doživeli finansijski i ekonomski procvat. Verovatno je ostavljanje radnika smederevske železare i njeno gašenje daleko bolje nego to što su kineski investitori istu preuzeli i danas radnici rade i prihoduju izuzetno dobre plate, a Srbija ima višestruku korist. Ista ta NR Kina nikad ništa loše nije učinila prema Srbiji, već naprotiv, uvek su držali našu stranu.

Valjda Kina, koja nema pretenzije prema drugim zemljama, niti vrši bilo gde neku vojnu intervenciju, već svet osvaja ljudstvom, tehnologijom, znanjem i privredom, ona je diktatorska i ne znam kakva, ali ovi što svako malo izvrše neku intervenciju i pobiju na stotine hiljada ljud. Neće biti tako, gospodo. Neće biti i ne može da bude.

Osećam ogromnu sramotu kao građanin Srbije jer su neki moji sunarodnici tako brutalno i prostački vređali iskrenog prijatelja kakav je predsednik NR Kine. Osećam potrebu da se kao narodni poslanik javno izvinim našim prijateljima i da ih zamolim za oproštaj. Želim da im ukažem da su ti koji su ih vređali zapravo baš oni koji uživaju u kmetskom odnosu. Zato ih je narod kaznio, no još uvek se batrgaju i vređaju iskrene prijatelje Srbije. Otuda imam potrebu da se izvinim našim kineskim prijateljima za te neprijatnosti koje su doživeli od pakosnih i nesrećnih opozicionih lidera i novinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track