Mišković založio Delta city za Pressovih 4 miliona evra

Voli medije više nego nekretnine

Mišković založio Delta city za Pressovih 4 miliona evra

Društvo -
Vlasnik „Delta holdinga“ stavio pod hipoteku zgradu tržnog centra na Novom Beogradu zbog kredita od četiri miliona evra koji je uzeo sada već ugašeni dnevni list

BEOGRAD - Tante za kukuriku.Vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković stavio je tržni centar „Delta siti“ pod hipoteku kao garanciju za kredit od četiri miliona evra koji je podigla kompanija „Pres pablišing grup“, vlasnik nedavno ugašenog lista Pres, čiji je Mišković bio vlasnik zajedno sa Draganom Đilasom, gradonačelnikom Beograda i funkcionerom Demokratske stranke.Naime, Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije (CINS) otkrio je da je firma „Inteza lizing“, u vlasništvu Banke Inteza uplatila 2009. godine oko četiri miliona evra „Pres pablišing grupi“. Garanciju da će Pres banci vratiti novac od tog finansijskog lizinga dala je kompanija „Delta“ Miroslava Miškovića tako što je stavila „Delta siti“ pod hipoteku.Kako CINS otkriva, „Inteza lizing“ kao poverilac potpisao je sporazum sa „Pres pablišing grupom“ kao dužnikom i kompanijom „Delta siti 67“ kao založnim dužnikom. Taj sporazum o obezbeđenju novčanog potraživanja poverioca prema dužniku zasnivanjem založnog prava na nepokretnosti založnog dužnika 25. januara 2011. godine prihvatila je Milijana Knežević, izvršni sudija Prvog osnovnog suda.- Prema ugovoru o finansijskom lizingu iz septembra 2009. godine, kao i kasnijem aneksu ugovora, vidi se da je „Inteza lizing“ uplatio oko četiri miliona evra kompaniji „Pres pablišing grup“. Da bi bilo obezbeđeno vraćanje novca, u posao je uključena i firma „Delta siti 67“, koja je dozvolila da se uknjiži založno pravo nad tržnim centrom „Delta siti“. U rešenju je objašnjeno da bi, u slučaju da Pres ne vrati novac, „Inteza lizing“ imala pravo da naplati novac od „Delta sitija“. Rok za vraćanje novca određen je za sredinu 2015. godine - navodi CINS.

Đilas se krijeMiroslav Mišković godinama je krio da stoji iza dnevnih novina Pres, dok gradonačelnik Beograda i funkcioner DS Dragan Đilas još uvek to nije potvrdio.Nakon priznanja od vlasnika „Delte“ da je bio većinski vlasnik lista i da se povlači iz njega, te novine, koje su napravljene da bi se uništio Kurir, ugasile su se. Sumnja se da je stavljen katanac jer budući lider DS pokušava da sakrije svoj udeo u listu, budući da je vlasništvo po zakonu morao da prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije.

Sumnje da i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas krije svoj udeo u Presu podgrejane su u avgustu ove godine kada je portal Pištaljka objavio fotografiju beležnice potpredsednice „Delta holdinga“ Jelene Krstović koju je objavila na Tviteru, a na kojoj se vidi tekst sadržine: „D. Đilas, 1. Pres - poslovanje, nova firma, ljudi, štamparija, kredit“ i datum 23. 8. 2012.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track