MUNDIJAL UŽIVO, 22. DAN: Maradona uputio izvinjenje sudijama! Japanski fudbaleri poslali poruku podrške zarobljenim dečacima na Tajlandu
Foto: Reuters

Kurir u RUSIJI

MUNDIJAL UŽIVO, 22. DAN: Maradona uputio izvinjenje sudijama! Japanski fudbaleri poslali poruku podrške zarobljenim dečacima na Tajlandu

Mundijal 2018 -

Dobro došli na blog uživo!

U Rusiji se trenutno održava Svetsko prvenstvo u fudbalu, a Kurir je rešio da vas na najbolji način inforimiše o svim dešavanjima. I to iz minuta u minut!

U našem blogu uživo na jednom mestu će pronaći najnovije informacije, rezultate, najave, uključenja uživo iz Rusije, kao i brdo zanimljivosti koje prate najvažniju sporednu stvar na svetu.

U petak počinju okršaji za četvrtfinale!

23:52 - Poštovani čitaoci, bilo je to sve što smo vam pripremili za današnji blog posvećen Svetskom prvenstvu u Rusiji. Čitamo se sutra! Laku noć!

23:22 - Lovren obećao celoj naciji!

22:45 - Milovan Đorić bez dlake na jeziku!

22:13 - ONI SU GLAVNA ATRAKCIJA U RUSIJI: Reprezentacija im nije na Mundijalu, ali oni ne mare mnogo za to (KURIR TV)

21:15 - Tite protivnik penal serije, Brazilci vežbali izvodjenje

Selektor Brazila Tite rekao je danas da je protivnik toga da se utakmice odlučuju izvodjenjem penala i da su njegovi fudbaleri vežbali izvodjenje pred duel sa Belgijom.

"Izvodjenje penala je nešto veoma teško. Fudbalska utakmica nikada ne bi trebalo da se završi šutiranjem jedanaesteraca. Ne vidim to kao validan rezultat. Ali, ne znam šta da predložim umesto toga", rekao je Tite na konferenciji za novinare u Kazanju.

Brazil će se u petak boriti sa Belgijom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Rusiji.

Petostruki šampion sveta je do sada četiri puta na Mundijalima bio učesnik penal serije, a prošao je tri.

Reprezentacija Brazila je na penale eliminisana 1986. godine, a posle toga je tri puta pobedjivala, uključujući i u finalu šampionata sveta 1994.

Samo su Nemačka i Argentina više puta od Brazila pobedjivali posle penala, po četiri puta.

Tite je kazao da njegovi fudbaleri vežbaju penale pred duel sa Belgijom. Tri od osam duela osmine finala rešeno je posle jedanaesteraca.

"Izvodjenje penala je tehnika koja je povezana sa emotivnom kontrolom. Vežbali smo ih, to je neverovatna odgovornost", kazao je brazilski selektor.

Izvodjenje penala uvedeno je na Svetskom prvenstvu 1978. godine, a pre toga su se utakmice ponavljale u slučaju nerešenog rezultata.

Brazil i Belgija su se samo jednom susreli na svetskim šampionatima, 2002. godine, kada je južnoamerički tim pobedio sa 2:0 u osmini finala.

Tite je najavio da će se u postavu vratiti levi bek Marselo, koji je izašao iz igre u duelu grupne faze sa Srbijom i propustio je susret sa Meksikom.

Utakmica izmedju Brazila i Belgije igra se u petak od 20.00 na stadionu u Kazanju.

20:13 - Alan Dzagojev spreman za Hrvatsku

Ruski fudbaler Alan Dzagojev rekao je danas da je spreman da igra protiv Hrvatske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

"Imao sam problema sa ledjima, ponovo, ali sada normalno treniram sa ekipom i spreman sam za utakmicu sa Hrvatskom", rekao je Dzagojev ruskim medijima.

Jedan od najboljih ruskih fudbalera je povredio ložu na prvoj utakmici Svetskog prvenstva protiv Sauijske Arabije, a posle toga su ga mučili bolovi u ledjima i propustio je naredna tri meča.

Utakmica izmedju Rusije i Hrvatske igraće se u subotu

19:55 - Tabares nije želeo da otkrije da li će Kavani igrati protiv Francuske

Selektor fudbalera Urugvaja Oskar Tabares nije danas želeo da kaže da li će Edinson Kavani igrati protiv Francuske.

"Ne mogu da vam dam sve informacije. Mi ne dobijamo sve iz francuskog tima", rekao je Tabares na konferenciji za novinare.

Kavani je izašao iz igre u utakmici osmine finala sa Portugalom zbog povrede lista.

Po rečima Tabaresa, sve će biti poznato pred utakmicu, a Edinson Kavani je dan pred duel koji će se igrati u Nižnjem Novgorodu samostalno trenirao.

Utakmica četvrtfinala Svetskog prvenstva izmedju Urugvaja i Francuske igra se u petak od 16.00.

19:12 - Ludnica na Mundijalu!

18:26 - Japanski fudbaleri poslali poruku podrške zarobljenim dečacima na Tajlandu

Fudbalska reprezentacija Japana poslala je danas poruku podrške dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu.

"Ne odustajte, držite se. Fudbalska porodica je uz vas", navodi se u poruci japanskih fudbalera.

Dečaci, njih 12, zajedno sa trenerom, zarobljeni su u pećini na severu Tajlanda, a vojska pokušava da ih oslobodi.

Jedan od vojnika koji je proveo odredjeno vreme sa njima preneo je da su dečaci pitali za rezultate na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Predsednik Fudbalskog saveza Japana Kozo Tašima pohvalio je gest reprezentativaca te zemlje.

"Shvatam da japanski fudbal postaje zreo. Molimo se zajedno da budu bezbedno spaseni", rekao je Tašima novinarima.

Japan je eliminisan u osmini finala Svetskog prvenstva šokantnim porazom od Belgije u finišu utakmice koja je završena rezultatom 3:2.

Borba da se izbave dečaci i trener iz pećine nastavlja se, a spasioci pokušavaju da ispumpaju vodu i bore se sa vremenom s obzirom na to da se vreme pogoršava.

Povodom tog slučaja oglasio se i kralj Tajlanda, koji je u zvaničnom saopštenju Vlade naveo da akcija spasavanja nije moguća bez jedinstva, posvećenosti i napora svih učesnika.

17:33 - Maradona se izvinio zbog kritikovanja sudije

Legendarni argentinski fudbaler Dijego Maradona izvinio se danas Medjunarodnoj fudbalskoj federaciji nakon što je kritikovao sudjenje Amerikanca Marka Gajgera na utakmici Engleske i Kolumbije na Svetskom prvenstvu.

Engleska je posle penala pobedila Kolumbiju i plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva, a Maradona je rekao da je sudija oštetio južnoameričku ekipu i da je u toj utakmici izvedena "monumentalna kradja".

Fifa je zbog toga sinoć kritikovala Maradonu, koji je njen ambasador.

Maradona je putem Fejsbuka rekao da su njegove pojedine izjave neprihvatljive, pošto "su ga vodile emocije dok je navijao za Kolumbiju".

On je naveo da se ponekad ne slaže sa sudijskim odlukama, ali da "ima najveće poštovanje za njihov posao, koji nije lak". Fifa je tolerisala Maradonine ispade na Svetskom prvenstvu u Rusiji. On se izvinio što je nepristojno gestikulirao prema navijaču Južne Koreje tokom utakmice Argentine i Islanda u Moskvi, a prekršio je i zabranu pušenja na stadionima.

Takodje, Maradona je pokazivao srednji prst navijačima nakon što je Argentina postigla pobedonosni gol protiv Nigerije u Sankt Peterburgu (2:1)

16:55 - Stons: Kolumbija je najprljavija ekipa protiv koje sam igrao

Engleski fudbalski reprezentativac Džon Stons rekao je danas da je Kolumbija "najprljavija ekipa protiv koje je igrao".

Engleska je u utorak uveče posle penala pobedila Kolumbiju i plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva. Sudija je pokazao osam žutih kartona na utakmici, od kojih pet kolumbijskim fudbalerima.

; Stons je rekao da takve incidente koji su prethodili žutim kartonima "on i njegovi saigrači nikada nikada nisu iskusili".

"Bilo je i stvari koje ne čujete na fudbalskoj utakmici", dodao je on.

Defanzivac Engleske dodao je da se njegova ekipa držala plana igre i da "nije ulazila u tuču koju je protivnik hteo".

"Na kraju, oni su u avionu na putu kući", rekao je Stons.

Engleska će u subotu od 16 časova igrati protiv Švedske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

14.10 - Miranda kapiten Brazila protiv Belgije Selektor fudbalske reprezentacije Brazila Tite izabrao je danas Mirandu za kapitena tima za četvrtfinalnu utakmicu Svetskog prvenstva protiv Belgije. Tite ne odustaje od svoje politike menjanja kapitena, a 33-godišnji Miranda biće četvrti igrač koji će nositi kapitensku traku na prvenstvu u Rusiji. Brazil će četvrtfinale protiv Belgije igrati sutra od 20.00 u Kazanju.

tite izabrao novog kapitena
tite izabrao novog kapitenafoto: AP

13.37 - Erikson: Engleska bi imala veće šanse protiv Brazila Bivši selektor fudbalera Engleske Sven-Goran Erikson rekao je danas da bi ta reprezentacija imala veće šanse da pobedi Brazil nego Švedsku u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. "Engleskoj bi bilo lakše da pobedi Brazil nego da pobedi Švedsku, po mom mišljenju", rekao je Erikson za engleske medije. On je istakao da Švedska nema najbolje fudbalere na svetu, ali da ima najbolji timski duh. "Švedska će biti više-manje kao Island na Evropskom prvenstvu 2016. godine. Nemaju najbolje fudbalere na svetu i nijedan ne igra u prvom timu najvećih klubova na svetu još od kada je Zlatan Ibrahimović napustio reprezentaciju. Ali kao tim, način na koji rade zajedno, oni su jedni od najboljih. Nećete naći bolji tim - Švedska je svetski šampion timskog duha", rekao je Erikson. Erikson je bio selektor Engleske na Svetskom prvenstvu 2002. i 2006. godine i oba puta je stigao do četvrtfinala. Najbolji strelac Švedske Zlatan Ibrahimović, koji se povukao iz reprezentacije 2016. godine, rekao je da će u predstojećem meču prednost imati tim koji bude bolje kontrolisao emocije. "Sada se više ne radi samo o tome koliko si dobar. Sada je u igri puno emocija jer je četvrtfinale u pitanju. Tim koji se bude bolje nosio s tim imaće prednost. Ja sam Švedjanin i verujem u Švedsku protiv Engleske", rekao je Ibrahimović. Ibrahimović je rekao da Švedska može da pobedi Englesku "ako nastavi da radi ono što je radila do sada na Svetskom prvenstvu". Utakmica četvrtfinala Svetskog prvenstva izmedju Švedske i Engleske igra se u subotu od 16.00 u Samari.

12.48 - I Nišino napušta klupu Japana Selektor fudbalske selekcije Japana Akira Nišino odlučio je da napusti funkciju posle istorijskog plasmana u osminu finala Svetskog prvenstva u Rusiji. Nišinov ugovor ističe krajem meseca i neće produžiti saradnju sa Fudbalskim savezom Japana. "Radio sam na pretpostavkama da ću završiti posao posle Mundijala", rekao je Nišino po dolasku u Tokio, a prenosi Rojters. Nišino je preuzeo reprezentaciju u aprilu i to nakon iznenađujućeg otkaza Vahidu Halihodžiću, a onda je na Mundijalu pobedio Kolumbiju (2:1), remizirao sa Senegalom (2:2) i izgubio od Poljske (1:0), što je bilo dovoljno za prolaz iz grupe. Japan je imao veliku šansu da napravi senzaciju i eliminiše Belgiju u osmini finala, vodio je 2:0 sve do poslednjih 25 minuta kada je protivnik okrenuo rezultat na 2:3. Nišinov naslednik biće poznat do kraja meseca. Posle Svetskog prvenstva selektore su promenili još Egipat (Ektor Kuper), Poljska (Adam Navalka), Peru (Antonio Gareka), Kostarika (Oskar Ramirez), Australija (Bert van Marvajk), a očekuju se i otkaz u Argentini (Horhe Sampaoli).

akira nišino
akira nišinofoto: AP

12.03 - Vilijan: Neće biti lako protiv Belgije Brazilski fudbaler Vilijan rekao je danas da će njegov tim, posle pobede nad Meksikom, igrati s velikim samopouzdanjem protiv Belgije u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, ali je istakao da on i saigrači moraju da budu veoma oprezni. Reprezentacija Brazila je u osmini finala pobedila Meksiko sa 2:0 i plasirala se u četvrtfinale gde će igrati protiv selekcije Belgije. "Oni su odlični igrači, neki od njih igraju sa mnom u Čelsiju. Kurtoi je teško pronaći slabu tačku, on je veoma visok golman. Videćemo koji je najbolji način da ih napadnemo i postignemo gol", rekao je Vilijan za brazilske medije. Fudbaler Čelsija je istakao da je Belgija težak protivnik i da ih očekuje još jedna komplikovana utakmica. "Nije lako igrati protiv njih, oni će biti težak protivnik. Mi ćemo analizirati njihovu igru, baš kao što će i oni našu. Čeka nas još jedna komplikovana utakmica", kazao je Vilijan. Utakmica četvrtine finala izmedju Brazila i Belgije igra se sutra od 20.00 u Kazanju.

11.36 - Ronaldo brani Nejmara: Sudije moraju da ga zaštite Jedan od najboljih golgetera svih vremena Brazilac Ronaldo stao je u odbranu zemljaka Nejmara i poručio da bi sudije morale da ga zaštite od grubih faulova protivničkih fudbalera na Mundijalu u Rusiji. "Postoji mnogo načina da se intepretira fudbal, a ja sam protivnik mišljenja da Nejmar glumi. On je pametan igrač i mora da zaštiti sebe od takvih duela", rekao je Ronaldo brazilskim novinarima. Ronaldo je faulove nad zvezdom Pari Sen Žermena obrazložio kao nemoć rivala koji ga čuvaju. "Teško je uzeti loptu Nejmaru bez faula. Ne mislim da ga štite sudije, čak naprotiv... Kada mi ljudi stalno ponavljaju da glumi onda osetim kako nema pošten tretman. Kritike su gluposti", zaključio je svojevremo najbolji fudbaler sveta i bivši član Barselone, Real Madrida, Intera, Milana i drugih klubova. Pedantni statističari Mundijala izračunali su da je Nejmar u dosadašnjem toku turnira čak 14 minuta proveo na travi posle faulova, što znači da je u proseku na jednom utakmici, računajući duele sa Švajcarskom, Srbijom, Kostarikom i Meksikom, proveo tri i po minuta. Zato je na udaru kritika stručnjaka širom sveta, što je posebno izraženo pred duel sa Belgijom u četvrtfinalu Mundijala u Rusiji.

nejmar leži na travi
nejmar leži na travifoto: Reuters

11.20 - Ruska misija:Suludo pomisliti da je Rusija kriva za trovanje Bilo bi suludo pomisliti da je Rusija izvela "nov" napad nervnim gasom u Engleskoj usred Fudbalskog prvenstva koje se održava u Rusiji, saopštila je danas ruska stalna misija pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW). "Koliko je suludo što misle da će Rusija upotrebiti takozvani novičok usred Fudbalskog prvenstva... Šou mora da se nastavi?", napisala je Misija Rusije na Tviter nalogu danas, prenosi Tas s. Ambasada je ovaj komentar iznela nakon vesti da su dva Britanca u kritičnom stanju pošto su, kako se veruje, došli u dodir sa otrovom posle napada na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u martu. Britanske vlasti nisu optužile Rusiju za umešanost u novi incident navodeći da je njihova pretpostavka da su Britanci otrovani tragovima nervnog gasa preostalim iz prethodnog napada. Rusija negira umešanost u napad na Skripaljeve. Zamenik predsednika ruske državne Dume Sergej Zzeleznjak rekao je za državnu televiziju da novi slučaj trovanja u Britaniji liči na pokušaj da se pokvari pozitivna percepcija Rusije među engleskim navijačima na Fudbalskom prvenstvu u Rusiju, prenosi Rojters. Železnjak je rekao da Britaniji treba "izazivanje histerije" kako bi se skrenula pažnja sa onoga što rade njene obaveštajne službe.

10.14 - Ramirez smenjen sa mesta selektora Kostarike Selektor reprezentacije Kostarike Oskar Ramirez biće smenjen zbog eliminacije u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Rusiji, potvrdio je predsednik Fudbalskog saveza te zemlje Rodolfo Viljalobos. Viljalobos je izjavio da Ramirezu neće biti ponuđena nova saradnja nakon poraza od Srbije (1:0) i Brazila (2:0), kao i remija sa Švajcarskom (2:2) u E grupi. "Ramirezu neće biti ponuđen novi ugovor. Posle utakmice protiv Švajcarske pričala je cela naša delegacija i sada je momenat da počnemo novi proces. Garantujem da će Kostarika biti u Kataru 2022", rekao je Viljalobos na konferenciji za medije. Ramirez je od 2015. godine bio na klupi Kostarike i na prošlom Mundijalu u Brazilu iznenađujuće je vodio do četvrtfinala.

oskar ramirez
oskar ramirezfoto: AP

08.53 - Maradona: Kolumbija je opljačkana

Legendarni argentinski fudbaler Dijego Maradona rekao je da su kolumbijski fudbaleri bili žrtve "monumentalne pljačke" u utakmici protiv Engleske na Svetskom prvenstvu i optužio je sudiju Marka Gajgera da je favorizovao ekipu Gareta Sautgejta. Kolumbija je, posle izvođenja penala, izgubila od Engleske i takmičenje na Mundijalu završila u osmini finala. Engleska je povela sa 1:0 golom Harija Kejna iz penala u 57. minutu, a izjednačio je Jeri Mina u trećem minutu nadoknade vremena Posle produžetaka rezultat je ostao 1:1, a Engleska je dobila na penale sa 4:3. Maradona, koji je rukom postigao gol protiv Engleske na Mundijalu 1986. godine, rekao je da je američki sudija Mark Gajger trebalo da dosudi prekršaj Harija Kejna u akciji koja je dovela do penala za Englesku. "Video sam monumentalnu pljačku na terenu, fatalnu grešku za celu zemlju. Ovo je gospodin koji odlučuje, sudija koji, ako ga potražite na guglu, ne bi trebalo da sudi utakmicu ovakve važnosti. Gajger je Amerikanac, kakva slučajnost", rekao je Maradona za venecuelansku televiziju Telesur. Maradona je kritikovao šefa sudijskog komiteta Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Pjerluiđija Kolunu što je dozvolio da Gajger sudi utakmicu. "Žao mi je kolumbijskog naroda. Slavio sam kod izjednačujućeg gola Kolumbije kao da sam ga ja postigao", naveo je Maradona.

maradona
maradonafoto: Reuters

08:01 - Poštovani posetioci portala Kurir! Prethodni dan nam je doneo pregršt uzbuđenja na Mundijalu! Ako ste slučajno nešto propustili za vas smo pripremili pregled, a on se nalazi na samo jedan klik od vas!

08:00 - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti sa Svetskog prvenstva na jednom mestu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: KK Crvena zvezda počela pregovore. Da li je ovo prvo pojačanje za narednu sezonu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track