MAŽIĆ ZBOG HRVATA NE SUDI FINALE? Evo zašto bi Srbin trebalo da deli pravdu u borbi za Zlatnu boginju
Foto: EPA/DIEGO AZUBEL

DAN D

MAŽIĆ ZBOG HRVATA NE SUDI FINALE? Evo zašto bi Srbin trebalo da deli pravdu u borbi za Zlatnu boginju

Mundijal 2018 -

Milorad Mažić sudi finale! Ovako bi mogao da glasi naslov u svetskim medijima ukoliko FIFA zaista u četvrtak donese odluku da meč za titulu na Mundijalu poveri najboljem srpskom arbitru.

Sudijski ekspert Igor Radojičić smatra da je Mažić zaslužio da sudi najvažniju utakmicu Svetskog prvenstva.

- Najvažniji kriterijum za sudiju u finalu je kvalitet suđenja na Mundijalu. Ali tako ne mora da bude u praksi. Što se tiče Mažića, na stranu to što je iz Srbije i moj prijatelj, stvarno smatram da je trenutno bez premca. Najbolji pokazatelj je to da je sudio finale Lige šampiona. Pritom je duel između Belgije i Brazila odradio odlično, bez greške, pogotovo što je taj duel bio jedan od najtežih za vođenje. Moramo biti iskreni da je Nejmar do tada svim sudijama stvarao velike probleme. E sada, da li će njemu biti dodeljeno da sudi finale, to je na sudijskoj organizaciji. U prilog mu ide da nije delegiran za četvrtfinale i polufinale - kazao je za Kurir Igor Radojičić.

Realno, Mažić po svim parametrima zaslužuje da deli pravdu u nedelju kada se za "Zlatnu boginju" budu borili Francuzi i Hrvati, ali je jasno da učešće "vatrenih" u završnoj predstavi odaljava Srbina od "Lužnjikija", gde će se borba voditi.

Bivši srpski arbitar ističe da je on prijatno iznenađen kako su mečeve vodili Iranac Fagani i Senegelac Dijediju.

- Njih dvojica su odlično sudili, i ne isključujem mogućnost da i oni dobiju poverenje komisije. Pre svega mislim na Iranca Faganija, ali da budem iskren, i sudija iz Senegala je pokazao kvalitet. Kuriozitet je da su poslednja tri finala Mundijala sudili arbitri iz Evrope, pa me ne bi čudilo da se sada ta situacija promeni. Pritom, nikad sudija iz Azije nije vodio tako važan duel kao što što je finale, pa sa te strane Iranac ima prednost - zaključio je Radojičić.

Oni konkurišu za finale:

Milorad Mažić (Srbija) Alireza Fagani (Iran) Malang Dijediju (Senegal) Mark Gajger (SAD) Sezar Arturo Ramos (Meksiko) Nestor Pitana (Argentina) Sandro Rici (Brazil) Metju Konger (Novi Zeland) Džunejt Čakir (Turska) Bjorn Kujpers (Holandija) Đanluka Roki (Italija)

..............

Ovo preporučuje Mažića za finale:

- Odlično se pokazao na šampionatu - Trenutno najbolji sudija na svetu - Arbitar sa puno autoriteta - Sudio finale Lige šampiona - Nije bio delegiran za četvrtfinale i polufinale

Ovo udaljava Mažića od finala:

- Ako se Hrvatska plasira u finale - Evropsko finale zahteva sudiju s drugog kontinenta

Milan Nastić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track