Napravljen robot koji razume ljude
Foto: Kurir štampano

Mašine postaju sve inteligentnije

Napravljen robot koji razume ljude

Tech -
Naučnici s Univerziteta Kornel napravili softver koji omogućava da automat vrlo brzo shvati glasovne komande i u skladu s njima obavlja zadatke

ITAKA - Roboti postaju sve pametniji, ali da bi nešto uradili, potrebno je detaljno programiranje. Pošto svi korisnici robota nisu programeri, naučnici s Univerziteta Kornel napravili su inteligentnu mašinu koja razume engleski jezik i radi sve što joj se naredi običnim govorom.U svojoj laboratoriji za učenje robota Ašutoš Zaksena, profesor kompjuterskih nauka na Univerzitetu Kornel, uči robote da shvataju šta im ljudi govore čak i kad uputstva nisu detaljna. Njegov cilj je da se roboti prilagode situaciji u kojoj se nalaze.PrilagođavanjePrimera radi, tvrde naučnici, većina robota može da shvati neke komande, ali ako im se kaže: „Pripremi testenine“, a ne naglasi da pre toga moraju da uključe ringlu i zagreju vodu, oni neće ispuniti zadatak. Zaksena je napravio softver koji rešava ovaj problem. Roboti su sad programirani tako da razumeju rečenice poput: „Napuni šerpu vodom, stavi na ringlu, zagrej vodu, a kad voda proključa, dodaj testenine“. Više nije neophodno reći im da uključe ringlu, jer su sad dovoljno pametni da to urade sami.

Robot na kojem Zaksena radi opremljen je 3D kamerom, sposoban je da skenira svoje okruženje i da identifikuje predmete u svom okruženju. I to zahvaljujući novom softveru. Pomoću tog programa u stanju je i da uči za šta služe određeni predmeti, šta može da radi s njima, a sposoban je da se snađe i ako se promeni kuhinja u kojoj je naučio da radi.GreškeŠeme koje prepoznaje su promenljive i robot može da shvati i kad mu neko kaže: „Nosi šerpu do ringle“, „Prebaci šerpu do ringle“, „Stavi šerpu na ringlu“... Jednostavno, sposoban je da prepozna komandu i kad je ona izdata na drugi način.Naravno, nije robot sposoban da baš uvek uradi ono što se od njega traži. Desiće se i da pogreši, pogotovo ako mu se zadaju složeniji zadaci. Ipak, kako kažu naučnici, ima mesta da se program dodatno poboljša.

Tvorac softvera... Ašutoš Zaksena
Tvorac softvera... Ašutoš Zaksena

Interaktivna obukaOTVORENI SAJTNa sajtu grupe naučnika, u okviru projekta „Kaži mi, Dejv“, svako može da se uključi u program poboljšanja robotskih sposobnosti. Dovoljno je posetiti sajt tellmedave.cs.cornell.edu i biti deo nastanka inteligentnih mašina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track