NEMA OKUPLJANJA: Počela Parada u četiri zida
Foto: RTS

Centar pod opsadom

NEMA OKUPLJANJA: Počela Parada u četiri zida

Društvo -
Saobraćaj na Terazijama se odvija normalno i, za sada, nema okupljanja protivnika LGBT populacije ali je prisustvo policije na ulicama i ispred Medija centra veoma veliko

BEOGRAD - Skup pod nazivom "Parada u četiri zida", čije je organizovanje najavljevo nakon zabrane Parade ponosa, počeo je danas u beogradskom Medija centru, uz veliko prisustvo policije kod tog objekta i u širem centru grada.

Velika sala Medija centra u potpunosti je ispunjena a "Paradi u četiri zida" prisustvuju u šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i švedska ministarka za evropska pitanja Birgita Ulson.

Saobraćaj na Terazijama se odvija normalno i, za sada, nema okupljanja protivnika LGBT populacije ali je prisustvo policije na ulicama i ispred Medija centra veoma veliko.

Policajci su u opremi za razbijanje demonstracija i veliki broj policijskih vozila prisutni su u blizini Trga Nikole Pašića, Terazija, Zelenog venca i u drugim delovima šireg centra grada.

Više desetina policajaca nalazi se ispred zgrade Medija centra kod Palate Albanija, dok su ispred sale raspoređeni pripadnici redarske službe.

Tokom dvočasovnog programa "Parade u četiri zida" očekuje se podrška i prisustvo javnih ličnosti i predstavnika međunarodne zajednice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je u četvrtak održavanje Parade ponosa i svih skupova koji su bili zakazani za danas, a organizatori Prajda najavili su da će se zbog te odluke obratiti Ustavnom sudu. Srpske vlasti zabranile su

Paradu i prošle godine, a 2010. godine Parada ponosa završila se sukobima između policije i ultrnacionalističkih grupa u kojima je povređeno 150 ljudi.

Foto: RTS
Foto: RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track