NO Politike: Bez uticaja vlasnika na uređivačku politiku
Foto: KURIR

Živko Baljkas

NO Politike: Bez uticaja vlasnika na uređivačku politiku

Društvo -
Novi vlasnik neće imati uticaj na uređivačku i kadrovsku politiku, već će imati svog predstavnika u vidu zamenika direktora kompanije, koji će braniti njegove interese

BEOGRAD - Član Nadzornog odbora Politike AD Živko Baljkas izjavio je da promena vlasnika u kapitalu "Politike novine i magazini" ne može bitno da utiče na poslovnu, kadrovsku i uređivačku politiku.

"Novi vlasnik neće imati uticaj na uređivačku i kadrovsku politiku, već će imati svog predstavnika u vidu zamenika direktora kompanije, koji će braniti njegove interese. I dosadašnji vlasnik VAC, prema osnivačkom ugovoru i statutu firme, imao je samo 50 odsto kapitala i "zlatan glas" pri donošenju finansijskih, poslovnih odluka, i to samo u slučaju da se predstavnici dva vlasnika ne slože oko poslovnih odluka", objasnio je Baljkas za današnje izdanje lista "Politika".

Prema njegovim rečima, kad je u pitanju uređivačka politika, sva prava ima generalni direktor "Politike novine i magazini", odnosno glavni i odgovorni urednik koga on imenuje, dok drugi vlasnik, što je u dosadašnjem slučaju bio VAC, daje zamenika generalnog direktora.

Politika AD je, naveo je Baljkas, pri formiranju "Politike novine i magazini" uložila 50 odsto kapitala, koji kontroliše zastupnik državnog kapitala, to jest Skupština Politike AD.

"Po novom zakonu po kojem je formiran Nadzorni odbor Politike AD, u njemu nisu predstavnici akcionara nego nezavisni eksperti. Nadzorni odbor ima pet članova, a među njima je i zastupnik državnog kapitala", istakao je Baljkas.

Prema njegovim rečima, Nadzorni odbor kontroliše "Politiku novine i magazini" kada je reč o usvajanju završnog računa i kadrovskoj politici (postavljanje direktora) koja je doskora bila u domenu Upravnog odbora.

"Ne znamo koje su namere vlasnika, ali logično je pretpostaviti da neko, ako ulaže novac u firmu, želi da ostvari i dobit", zaključio je Baljkas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja