Novosadskoj toplani preti kolaps

Novosadskoj toplani preti kolaps

Srbija -
Naredna grejna sezona u Novom Sadu može da bude ozbiljno dovedena u pitanje ukoliko potrošači ne izmire svoja ogromna dugovanja i ako ne budu obezbeđena potrebna finansijska sredstva za kapitalna ulaganja, rekao direktor "Novosadske toplane" Aleksandar Pribić

NOVI SAD - "Novosadska toplana" je u veoma teškoj finansijskoj situaciji zbog visokih dugovanja i nenaplaćenih potraživanja i preti joj kolaps ukoliko od grada ne dobije odgovarajuću pomoć, izjavio je direktor tog javnog komunalnog preduzeća Aleksandar Pribić.

"Bez pomoći grada toplana u ovakvim uslovima neće moći da posluje, pa naredna grejna sezona u Novom Sadu može da bude ozbiljno dovedena u pitanje ukoliko potrošači ne izmire svoja ogromna dugovanja i ako ne budu obezbeđena potrebna finansijska sredstva za kapitalna ulaganja", rekao je Pribić.

Pribić je istakao da je novo rukovodstvo novosadske toplane zateklo 30. juna ukupne finansijske obaveze preduzeća veće od 4,5 milijardi dinara, od čega je dug dobavljačima za energente narastao na oko dve milijarde, a ostalo su bankarski krediti i druga dugovanja.

"Novosadska toplana je na kraju 2007. dugovalo ukupno 620 miliona dinara i to uglavnom dobavljačima energenata da bi onda u naredne 4 i po godine ukupna dugovanja bankama i dobavljačima narasla na skoro 5 milijardi dinara ako se u njih uračuna i 400 miliona dinara duga robnim rezervama za mazut", precizirao je Pribić.

Istovremeno, kako je dodao, potraživanja tog preduzeća, odnosno dugovanja stambenih i poslovnih korisnika za grejanje dostigla su skoro 2,5 milijardi dinara.

Pribić je dodao da je veliki problem to što zakonom nije propisan način za efikasnu naplatu tog dugovanja, kao i činjenica da cena grejanja nije takva kakva bi trebalo da bude za pozitivno poslovanje toplane.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta grada novosadska toplana je iz gradske kase dobila svega 115 miliona dinara subvencija, što je gotovo u celosti otišlo za obavljanje kapitalnih radova u Radničkoj ulici, rekao je direktor tog preduzeća.

Pribić je, uz upozorenje gradskim vlastima da uvide svu ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi novosadska toplana, apelovao i na potrošače da izmire dugovanja po računima za daljinsko grejanje jer su to osnovni preduslovi za normalan rad tog preduzeća i za stabilnu grejnu sezonu.

Novo rukovodsko novosadske toplane je u protekla četiri meseca uspelo da reprogramira kredite od skoro 11 miliona evra i tako smanji dugovanja za oko 800 miliona dinara, kao i da ostvari značajne uštede u potrošnji goriva preduzeću i da smanji troškove reprezentacije, što govori o domaćinskom poslovanju.

Pribić je najavio i značajne investicije u rekonstrukciji gradske vrelovodne mreže ukoliko budu obezbeđeni neophodni finansijski uslovi za njihovo ostvarivanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track