OPREZ: Lažni evri kruže Balkanom!

Otrkivene 723 falsifikovane novčanice

OPREZ: Lažni evri kruže Balkanom!

Crna Hronika -
Pre uvođenja evra kao zvaničnog sredstva plaćanja, Crna Gora je notirana kao područje pogodno za ubacivanje lažnog novca, navodi direktor Trezora

PODGORICA - Falsifikovane novčanice krstare Crnom Gorom, što potvrđuje i zvanična statistika Centralne banke po kojoj su prošle godine otkrivene 723 falsifikovane novčanice. Najviše evra, i to 247 komada, a identifikovano je i 14.000 lažnih dolara i 2.000 falsifikovanih maraka. U celokupnom iznosu najviše je bilo falsifikovanih novčanica od 200 evra, a bilo je i kovanica ukupne vrednosti od 708 evra.

Situacija, je, doduše, bolja nego godinu ranije, pa je na crnogorskom tržištu novca za 44 odsto falsifikata manje. Međutim, da bi se stanje dodatno popravilo u Crnoj Gori ali i regionu, kao i nekim zemljama Evropske unije, uključili su se njihovi predstavnici monetarne i sudske vlasti i tužilaštva.

Na međunarodnoj konferenciji „Zaštita evra od falsifikovanja“ koja je održana u Budvi bilo je priče o ovom problemu. Razmenjena su iskustva, dogovorene aktivnosti važne za suzbijanje štampanja i rasturanja lažnih novčanica.

"Pre uvođenja evra kao zvaničnog sredstva plaćanja, Crna Gora je notirana kao područje pogodno za ubacivanje lažnog novca. I ceo Balkan se računa kao „žarište“ za tu pojavu, pa nam je saradnja banaka, policije, tužilaštva vrlo važna u otkrivanju štamparija, ali i onih koji rasturaju falsifikovane novčanice. Ima ih na Balkanu, ali ipak takve informacije su u domenu poverljivih" kaže Todor Cicmil, direktor Trezora.

Cicmil naglašava da su u prethodnom periodu preduzete mnogobrojne aktivnosti kako bi se sprečio ulazak lažnih novčanica u platni promet. Potpisani su protokoli o saradnji sa monetarnim institucijama iz mnogih zemalja. Uspostavljena je dobra saradnja sa Interpolom, a na unutrašnjem planu sa policijom i tužilaštvom.

"Osnovana su i tri nacionalna centra za proveru novčanica. I što je mnogo važno, Centralna banka je organizovala obuku za 700 zaposlenih u raznim bankama koji nakon usavršavanja lako mogu da prepoznaju falsifikate", ističe direktor Trezora.

U poslovnim bankama su postavljeni uređaji koji identifikuju falsifikovane novčanice. Sad imaju savremenu opremu i obučene radnike što je veoma važno za preventivno delovanje, ali i bezbedno korišćenje evra u Crnoj Gori, navodi on.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track