Patrijarh Irinej od danas u poseti Zagrebu

Hrvatska

Patrijarh Irinej od danas u poseti Zagrebu

Društvo -
Tokom posete patrijarh će se sastati sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem

ZAGREB - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej danas počinje posetu Zagrebu tokom koje će se sastati s najvišim državnim zvaničnicima i vrhom Katoličke crkve.

Eparhija zagrebačko-ljubljanska pozvala je vernike da u 11 časova u sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu prisustvuju svečanom dočeku patrijarha Irineja i članova Svetog arhijerejskog sinoda.

Vrh SPC prisustvovaće danas posle podne otvaranju nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.

Kako je najavljeno u eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj, sutra ujutro će se patrijarh i članovi Sinoda sastati sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije na kaptolu gde je sedište Zagrebačke nadbiskupije.Patrijarha će primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a onda i premijer Zoran Milanović.

U subotu ujutro patrijarh SPC trebalo bi da služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u okviru kompleksa gimnazije i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je uoči patrijarhove posete hrvatskim medijima da je posebno važno uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa SPC-a i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene s mrtve tačke posle ratnih zbivanja.

U krugovima bliskim Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj ocenjuje se da tom posetom dolazi do izražaja otvorenost vođstva SPC-a za dijalog i saradnju s Katoličkom crkvom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track