PRETI IM GODINU DANA ZATVORA: Ubili risa u BiH pa se hvalili na Fejsbuku!
Foto: Facebook

Zaštićena vrsta

PRETI IM GODINU DANA ZATVORA: Ubili risa u BiH pa se hvalili na Fejsbuku!

Planeta -
Grupa lovaca nedavno je u BiH ustrelila risa koji spada u jednu od najugroženijih životinjskih vrsta u toj državi

BIH - Na društvenoj mreži Fejsbuk javnost je danas šokirala i zgrozila fotografija na kojoj četvorica članova fojničke lovačke sekcije ponosno poziraju kraj ubijenog risa, zakonom zaštićene životinje u Bosni i Hercegovini.

"Ispod planine 'Vrtaca' lovci L.S Prokos u obilasku kontrole lovišta lovačke sekcije Prokos ostrelil su 'RISA' lovci: Bureković Naim, Softić Fikret, Zahirović Hamdija, Pugonja Edin", napisano je ispod fotografije objavljene na jednom ličnom Fejsbuk profilu.

"Znam šta se dogodilo i kontaktirao sam kolege iz lovačkog Udruženja. Ovo je zločin! Ris je zaštićena životinja i posle ovoga mora nešto da se uradi kao upozorenje drugima", izjavio je Eduard Jukić, predsednik planinarskog društva Vranica iz Fojnice.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona je rečeno da su pokrenute istražne radnje.

"Službenici su obavili razgovor sa predsednikom lovačkog društva čiji su članovi oni koji su počinili ovo delo, kako bi dobili više informacija. Jutros su nastavljene istražne radnje i danas bi trebalo da dobijemo izjave od četvorice lovaca", rekao je Rusmir Prohan, portparol MUP SBK.

Prohan je naveo kako je zakon u ovakvim slučajevima propisao novčanu i kaznu do jedne godine zatvora.

"U ovom slučaju ima elemenata krivičnog dela i zakon je to jasno definisao. Izvršićemo provere i utvrditi sve okolnosti pod kojima se slučaj desio. Ako se utvrdi odgovornost lovaca, oni mogu dobiti do godinu dana zatvora", potvrdio je Prohan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja