(VIDEO) UŽIVO DAN 93 KADIROV: Surove mere ako ukrajinski specijalci ne puste novinare
Foto: AP

I Čečeni se digli

(VIDEO) UŽIVO DAN 93 KADIROV: Surove mere ako ukrajinski specijalci ne puste novinare

Planeta -
Neću ćutke da gledam kako Ukrajinci zlostavljaju ruske novinare; bolje da ih oslobode, inače ću surovo odgovoriti, upozorio predsednik Čečenije

GROZNI - Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov zatražio je od Ukrajine da oslobodi zarobljene novinare ruske televizije LajfNjuz ili će preduzeti "surove" mere prema ukrajinskim snagama.

U svom blogu na veb-stranici radija "Eho Moskve", Kadirov traži oslobađanje Olega Sidjakina i Marata Sajčenka.

"Iznenađen sam i veoma ogorčen zbog beskrupulozne akcije ukrajinskih specijalaca. Ako se u Kijevu ne predomisle i ne puste novinare da se vrate kući, mi nemamo nameru da ćutke gledamo kako ih ismevaju, bacaju na kolena i drže im kese na glavama. Mi imamo stvarnu moć i mogućnost da delujemo protiv onih koji drže novinare u zarobljeništvu. Zato preporučujem da oslobode novinare, inače ćemo biti primorani da surovo odgovorimo", napisao je Kadirov.

15.51 - Posle više od 24 časa, britanski Forin ofis konačno je potvrdio da je britanski novinar Grejem Filips uhapšen u Ukrajini. "U kontaktu smo s ukrajinskim vlastima i spremni smo da mu ukažemo konzularnu pomoć", izjavio je predstavnik Forin ofisa, javlja BBC. Filipsa su ukrajinske snage uhapsile dok je pokrivao ukrajinsku krizu za ruski TV kanal Raša tudej.

Pavel Gubarev Foto Reuters
Pavel Gubarev Foto Reuters

15.47 - U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici najavljeno je formiranje prve partije. Stranka Novorusija biće formirana tokom dana, najavio je "narodni guverner" Donbasa Pavel Gubarev.

Vladimir Putin je u višednevnoj zvaničnoj poseti Kini Foto Reuters
Vladimir Putin je u višednevnoj zvaničnoj poseti Kini Foto Reuters

14.46 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je naredio povlačenje ruske armije iz regiona blizu granice sa Ukrajinom da bi pomogao stvaranje pozitivnog ambijenta uoči predsedničkih izbora u Ukrajini. On je dodao da će biti veoma teško za Kremlj da sarađuje sa pobednikom izbora koji su najavljeni za ponedeljak 25. maj, ukoliko budu nastavljene borbe u istočnoj Ukrajini, prenela je agencija AP.

http://www.youtube.com/watch?v=InWJCBgmOe4

14.25 - Britanski Forin ofis ignoriše činjenicu da su ukrajinske snage uhapsile britanskog novinara Grejema Filipsa, koji za ruski TV kanal Raša tudej pokriva krizu u Ukrajini, javlja RT. Filips je juče uhapšen i odveden neznano kuda, a London uopšte nije reagovao. RT je objavio snimak Filipsovog hapšenja koji je snimio neko od svedoka.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

13.57 - Izvršni direktori nemačkih kompanija odbili su poziv za učešće na ovonedeljnom Međunarodnom ekonomskom forumu koji će se održati u Sankt Peterburgu zbog tenzija između zapada i Rusije oko Ukrajine. Dojče banka, Simens i E.ON potvrdili su danas da njihovi šefovi neće doći na "Ruski Davos". Portparol E.ON-a, Adrijan Šafranic, rekao je da je izvršni direktor te kompanije, Johanes Tejsen, otkazao dolazak "zbog hitnih obaveza koje su mu iskrsle".

55.000 policajaca i 20.000 volontera nadgledaće predsedničke izbore u nedelju Foto Reuters
55.000 policajaca i 20.000 volontera nadgledaće predsedničke izbore u nedelju Foto Reuters

13.38 - Ukrajinske vlasti rasporediće 55.000 policajaca i 20.000 volontera da se brinu o bezbednosti tokom prevremenih predsedničkih izbora koji se odrzavaju u nedelju, kada se strahuje da može biti provokacija. Visoki zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Andrij Calij ocenio je da "pretnja napada Rusije i akcije separatista na istoku" predstavljaju opasnost za predsedničke izbore. Separatisti u istočnim oblastima Lugansk i Donjck najavili su da će poremetiti odvijanje izbora u tom regionu.

Džozef Bajden i Trajan Basesku Foto Reuters

12.35 - Američki potpredsednik Džozef Bajden upozorio je danas Moskvu da će joj biti uvedene još oštrije sankcije ukoliko bude ugrozila prevremene predsedničke izbore u Ukrajini, 25. maja. "Saglasili smo se da moramo biti odlučni u nametanju oštrijih sankcija Rusiji i jednako odlučni u investiranju u savez NATO", rekao je Bajden novinarima posle razgovora sa predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom, prenela je agencija Rojters.

12.15 - SAD zabeležile su pomeranje ruske vojske blizu ukrajinske granice ali bez znakova povlačenja širih razmera, izjavio je američki vojni sekretar Džon Mekhju. "Ono što znamo do sad je da je bilo izvesnih pomeranja vojske, ali nisam primio nikakvu potvrdu, bilo preko izvora Pentagona ili izvora NATO, da ima sveukupnog premeštanja tih vojnika sa granice", rekao je Mekhju na novinskoj konferenciji tokom posete Estoniji

Grejem Filips: Nestao pošto su ga uhapsile ukrajinske snage Foto grahamwphillips.com
Grejem Filips: Nestao pošto su ga uhapsile ukrajinske snage Foto grahamwphillips.com

11.40 - Britanskom novinaru Grejemu Filipsu, kojeg su juče uhapsile ukrajinske snage kod Marijupolja, nema ni traga ni glasa niti redakcija ruskog TV kanala Raša tudej, za koju Filips izveštava, ima kontakt s njim. Izvor blizak slučaju tvrdi da su ukrajinski vojnici hteli da puste Filipsa pod uslovom da on uništi sve svoje snimke, što je on odbio. Tada su navodno odlučili da mu sve oduzmu i pošalju ga u Kijev, ali od tog trenutka Filipsu se gubi svaki trag.

Foto AP
Foto AP

11.30 - Ruske jedinice koje su imale vojne vežbe nedaleko od granice sa Ukrajinom stavile su svoju opremu na motorna vozila i trenutno se kreću ka železničkim stanicama i aerodromima, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Vojne jedinice ruske vojske završile su seriju planiranih vežbi u udaljenim regionima Rostov, Belgorod i Brjansk i na putu su ka svojim stalnim kasarnama, navedeno je saopštenju, prenela je agencija Itar tass. Predsednik Rusije i vrhovni komandant Vladimir Putin dao je juče nalog da se završe vojne vežbe i vrati vojska, iz regiona Rostov-na-Donu, Belgorod i Brjansk, u svoje stalne vojne baze .Tim se smanjila napetost uoči prevremenih predsedničkih izbora u Ukrajini, 25. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track