BLAGO NJIMA: Švedska testira šestočasovno radno vreme!

Bolji uslovi

BLAGO NJIMA: Švedska testira šestočasovno radno vreme!

Planeta -
Očekuju da će ovom praksom smanjiti bolovanja radnika, povećati njihovu produktivnost i uštedeti novac

STOKHOLM - Švedske vlasti razmatraju uvođenje šestočasovnog radnog vremena očekujući da bi tom praksom mogli smanjiti bolovanja radnika, povećati njihovu produktivnost i uštedeti novac. U cilju testiranja novog radnog vremena, u Geteborgu su u toku pripreme za eksperiment u domu za starije osobe "Vastra Hisingen", sa 60 zaposlenih, pišu crnogorski mediji.

Zaposleni u domu za starije osobe, gde će biti sproveden eksperiment, primaće istu platu kao i njihove kolege u drugim takvim domovima. Očekuje se da bi naredne godine novo radno vreme moglo da bude uvedeno u celom gradu.

Švedske vlasti smatraju i da bi kraće radno vreme moglo doprineti većoj potražnji za novim kadrovima za određene poslove. Posle eksperimenta u domu za starije osobe, nezavisna komisija će doneti odluku o eventualnom uvođenju iste prakse u celoj Švedskoj.

Inače, još pre nekoliko meseci švedska vlada je isti eksperiment otpočela sa državnim službenicima u Geteborgu, kako bi se ispitalo da li takva praksa povećava produktivnost zaposlenih, tako da oni ovog leta rade šest umesto uobičajenih osam sati dnevno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja