Obama: Dmitrij, reci Putinu da popusti

Obama zamolio Medvedeva

Obama: Dmitrij, reci Putinu da popusti

Planeta -
Predsednik SAD rekao lideru Rusije da će posle izbora biti fleksibilniji povodom raketnog štita u Evropi, ali da ruski premijer treba da mu da prostora

SEUL - Najbitniji su izbori.Američki predsednik Barak Obama u razgovoru sa odlazećim predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom na marginama nuklearnog samita u Južnoj Koreji rekao je ruskom lideru da će posle izbora biti fleksibilniji kad je reč o spornom antiraketnom štitu u Evropi, ako mu Vladimir Putin da malo prostora. Dvojica predsednika nisu bila svesna da su novinarski mikrofoni u prostoriji ostali uključeni i da je njihov razgovor snimljen.Inače, postavljanju američkog štita u Evropi protivi se Rusija jer ga smatra pretnjom po svoju teritoriju. Iako SAD uveravaju ceo svet da je štit usmeren isključivo protiv zemalja koje prete bezbednosti, poput Irana, Rusi ne dopuštaju da se bilo šta od američke opreme razmesti ni blizu njihove granice.Pred početak samita o nuklearnoj bezbednosti, sastali su se Obama i Medvedev i razgovarali upravo o tom pitanju. Njihov sastanak trajao je čak 90 minuta, a u prostoriji su ostali uključeni novinarski mikrofoni.Obama: Sva ta pitanja, naročito pitanje raketnog štita, sve to može da bude rešeno, ali je važno da mi on da više prostora.Medvedev: Razumem. Razumem tu poruku o prostoru. Treba ti prostora...Obama: Ovo su mi poslednji izbori. Posle izbora ću biti fleksibilniji.Medvedev: Razumem. Preneću tvoju poruku Vladimiru.Obama je ponovo kandidat Demokratske stranke na izborima za predsednika SAD, koji se održavaju u novembru, i izgledi mu nisu baš sjajni.

Novi Korejski rat?Svega nekoliko sati pošto je američki predsednik Barak Obama još jednom oštro upozorio Severnu Koreju da odustane od lansiranja rakete dalekog dometa u aprilu, ta zemlja je najavila da je projektil već na putu ka lansirnoj platformi. Pre obraćanja Obame, vlasti u Pjongjangu saopštile su da će svaku kritiku na račun lansiranja shvatiti kao proglašenje oružanog sukoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track