ODBIJENA JOŠ JEDNA ŽALBA: Australija na korak do izručenja kapetana Dragana Hrvatskoj
Foto: Reuters

Spor dug osam godina

ODBIJENA JOŠ JEDNA ŽALBA: Australija na korak do izručenja kapetana Dragana Hrvatskoj

Planeta -
Savezni sud odbacio je još jednu u nizu žalbi Dragana Vasiljkovića na izručenje Hrvatskoj

ZAGREB - Australijski Savezni sud odbacio je poslednju u nizu žalbi na izručenje koju je podneo jedan od vođa odbrambenih srpskih snaga u nekadašnjoj Republici Srpskoj Krajini Dragan Vasiljković, čije izručenje Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine, javlja SBS.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji ima australijsko državljanstvo pod imenom Denijel Sneden, brani se da nije kriv i već osam godina pokušava da ospori izvršenje. Prošle godine je Savezni sud prihvatio njegovu žalbu da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji, ali sada je portparolka državnog pravobranioca izjavila da je "Savezni sud danas utvrdio da je Vasiljković dobio odgovarajući pravedan proces". On će do ekstradicije ostati u pritvoru u Australiji, dodala je.

Hrvatski generalni konzul u Melburnu Dubravko Belavić rekao je da je sudska odluka zadovoljavajuća, prenosi Jutarnji.hr.

Vasiljkovićev advokat Den Mori rekao je za SBS da će se njegov klijent verovatno žaliti Vrhovnom sudu. Naglasio je da se najviše boji da kapetan Dragan neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako ga se vrati u Hrvatsku.

"Vrlo sam zabrinut zbog onog što će se desiti u Hrvatskoj. Konačno sam dobio uvid u sudske spise i saznao da je (u Hrvatskoj) imenovan advokat, ali da se on nikada nije javio i pokušao da komunicira", rekao je Mori. On je dodao da bi vreme koje je Dragan Vasiljković proveo u australijskom zatvoru trebalo uzeti u obzir u Hrvatskoj ako se donese osuđujuća presuda.

"Postoje neka velika pitanja na koja nije odgovoreno. Da li će Hrvatska priznati svaki dan koji je izdržao ovde, u Australji, a morala bi da prizna jer tako traže Ženevske konvencije. Ali, Australija nije tražila nikakve posebne garancije od Hrvatske".

Vasiljkovićev advokat je zabrinut zbog onoga što bi njegovom klijentu moglo da se dogodi u Hrvatskoj (Foto: AP)
Vasiljkovićev advokat je zabrinut zbog onoga što bi njegovom klijentu moglo da se dogodi u Hrvatskoj (Foto: AP)

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. i od tada je u zatvoru, osim tokom jednog perioda 2009. i početkom 2010, kad je opet uhapšen na osnovu odluke Vrhovnog suda. Vlada Australije je tek u novembru 2012. donela odluku da ga izruči Hrvatskoj posle višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem.

Hrvatska optužuje Dragana Vasiljkovića za ratne zločine - mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile - tokom rata 1991. i 1992. godine u Republici Srpskoj Krajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja