(VIDEO) BOMBARDERI, PODMORNICE, SATELITI: Masovni ruski napadi na Islamsku državu
Foto: Youtube/Printscreen

Progoniće teroriste

(VIDEO) BOMBARDERI, PODMORNICE, SATELITI: Masovni ruski napadi na Islamsku državu

Planeta -
Posle terorističkih napada u Parizu, mnoge države rešile su da pojačaju svoje aktivnosti u Siriji protiv islamista.

Rusija je dodatno "raspoložena" za nove i jače udare posle zvanične potvrde da je ruski putnički avion A321 srušen eksplozivom koji se nalazio unutar letelice.

U akciji su pored strategijskih bombardera učestvovali i srednji kao i taktički bombarderi, a operacija je počela u 5 sati ujutru po moskovskom vremenu. U narednih pola sata 12 srednjih bombardera Tu-22M3 koji su poleteli iz vazduhoplovne baze Mozdok u Severnoj Osetiji, izvršili su bombardovanje položaja islamista u provincijama Raka i Deir ez Zor. Misija je trajala ukupno 5 sati i 20 minuta a avioni su preleteli 4510 km.

To je bio prvi napad ovog tipa letelica na ciljeve u Siriji, a kasnije tokom dana izvršen je još jedan napad na ciljeve na istoku ove zemlje. Ukupno je korišćeno 14 aviona Tu-22M3 koji su kako se vidi na video snimcima upotrebljavali bombe FAB-250-270.

Posle dejstava Tu-22M3 na scenu su stupili strategijski bombarderi-raketonosci Tu-95MS i Tu-160 koji su ispalili 34 krstareće rakete na 14 ciljeva u provincijama Alepo i Idlib. U akciji je učestvovalo pet aviona tipa Tu-160 kome je ovo prvo borbeno dejstvo od kako je uveden u naoružanje a krstareće rakete je ispalilo i 6 Tu-95MS.

Po video snimcima može se zaključiti da su avioni Tu-160 dejstvovali raketama H-101 koje imaju maksimani domet od 5500 km i imaju kombinovani optoelektronski i televizijski sistem navođenja dok su bombarderi Tu-95MS dejstvovali raketama H-555 dometa 2000 km sa inercijalnim i doplerskim sistemom navođenja. Svi avoni su poleteli iz baze u Rusiji (pretpostavlja se da je u pitanju bio Engels) – misija je kod Tu-160 trajala 8,5 sati a kod Tu-95MS 9,5 sati a svi aviona oba tipa preleteli su po 6566 km.

Ruska avijacija izvršila je juče ukupno 127 borbenih misija sa 206 vatrenih dejstava, svi ciljevi su ranije otkriveni i definisani. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će se masovni vazdušni udari bombarderima nastaviti i da će za to biti angažovano još 37 aviona od toga 25 bombardera Tu-22M3, Tu-95MS i Tu-160, zatim još 8 taktičkih bombardera Su-34 dok će im 4 aviona Su-27SM pružati dodatnu lovačku zaštitu.

Vrlo interesantan podatak koji je iznesen je da su za 48 dana ruske vazduhoplovne snage izvršile 2289 borbenih avio-poletanja i izvršili 4111 raketnih i bombarderskih udara po infrastrukturi, tehnici i živoj sili islamista. Poređenja radi RV Francuske je za 14 meseci imalo svega nešto preko 100 avio-poletanja mesečno uz učešće 13 borbenih aviona.

Nakon saopštavanja informacije da postoji novi plan vazdušnih operacija iznad Sirije, iz ruskog Ministarstva odbrane rečeno je da se izviđanje vrši i iz svemira.

Deset vojnih, ali i civilnih satelita pokriva region Bliskog istoka i oni se koriste za otkrivanje neprijateljskih ciljeva, za definisanje njihovih koordinata kao i procenu nanete štete nakon borbenih dejstava vazduhoplova. Njihove orbite su korigovane kako bi se što bolje sa zahtevanom periodičnošču pratila situacija u Siriji i okolnim zemljama a u bliskoj budućnosti je planirano pojačanje ove tzv. „orbitalne grupe“ rezervnim satelitima.

Jučerašnji dan ostaće i poznat po tome što je Rusija prvi put u istoriji u ratu upotrebila krstareće rakete koje su lansirane sa podmornice. Sa dizel-električne podmonice B-237 ’’Rostov na Donu’’ projekta 636.3 ’’Varšavjanka’’ iz sastava 4. samostalne brigade podmornica Crnomorske flote ispaljene su 4 rakete 3M54E ’’Kalibr’’ sa položaja u istočnom Mediteranu, a gađani su ciljevi u gradu Raka koji se smatra prestonicom Islamske države.

Rakete su lansirane po balističkoj trajektoriji na visini od nekoliko kilometara kako bi se izbegli incidenti sa površinskim ratnim brodovima na moru. Isti tip raketa lansiran je 7. oktobra kada je sa četiri broda Kaspijske flotile ka ciljevima u Siriji poletelo 26 raketa.

(Tangosix.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track