OVAKO SU BOŽIĆ SLAVILI RUSKI CAREVI: Delili su poklone siromašnoj deci, vojsci, slugama...
Foto: Profimedia

Tradicija na carskom dvoru

OVAKO SU BOŽIĆ SLAVILI RUSKI CAREVI: Delili su poklone siromašnoj deci, vojsci, slugama...

Planeta -
Proslave Božića u kući sa jelkom i poklonima postala je tradicionalna za vreme cara Nikolaja I, najviše zbog njegove supruge Aleksandre Fjodorovne, koje je ranije bila Šarlota, a koju je proslava podsećala na rodnu Prusku.

Dvorska dama Marija Frederiks pisala je kako je za svakog člana porodice kićena posebna jelka, a pored su stajali stolovi sa poklonima u Koncertnoj dvorani ili Rotondi Zimskog dvorca.

Kao i danas, i tada su se deca gurala ispred zatvorenih vrata kako bi prvi ušli u salu sa poklonima.

"Carica je ulazila pre svih ostalih da bi proverila sve stolove, a nama je srce udaralo od radosti, želje i iščekivanja. Onda bi se čulo zvono, vrata su otvarana a mi smo utrčavali u dvoranu osvetljenu hiljadama sveća galameći. Tada bi carica svakog odvela do označenog stola i uručila mu poklone", pisala je Frederiks.

Tradicija kićenja jelke je ostala i posle smrti Nikolaja I, ali je car Aleksandar II to radio u Zlatnoj gostinjskoj sobi Zimskog dvorca a njegov sin u Gatčinskom dvorcu. Za vreme Nikolaja II slavlje je preseljeno u Aleksandrovski dvorac.

Ćerka Aleksandra III, kneginja Olga Aleksandrovna pisala je u svojim memoarima kako su ručkovi održavani u sobi pored banket dvorane, a ispred je stajala straža:

„Čekali smo samo jedno. Da već jednom sklone dezert sa stola jer nikoga nije zanimao, i da roditelji ustanu i krenu u dvoranu za bankete. Ipak, svi su morali da sačekaju da car zazvoni u zvonce, a onda smo zaboravljali bonton i uglađenost, i jurišali na vrata dvorane. Tada bi vrata bila otvorena i našli bismo se u čarobnom carstvu“.

And last one for the Orthodox Christmas!

Posted by Russian Imperial Family: The Romanovs In Their Own Words on Wednesday, January 6, 2016

U dvorani je bilo šest jelki za članove porodice i daleko više za rođake i sluge. Sve su bile okićene svećama, pozlaćenim i posrebrenim voćem i igračkama.

Inače, poklone ispod jelki pravili su poslastičari iz Peterburga a oni su, za današnje prilike, bili skromni. Tako je 1880. godine svaki paketić imao dve kesice slatkiša, dve mandarine i dve jabuke. Veliki knezovi su dobijali i kutiju suvih šljiva, a car Aleksandar II sanduk kajsija.

Christmas Eve in the Romanov family. From the diary of Nicholas II:24 December 1913 - Tsarskoye SeloAfter tea, I...

Posted by Irina Kruzhilina on Wednesday, January 6, 2016

Međutim, pokloni koje su članovi porodice poklanjali jedni drugima bili su mnogo važniji. Carski roditelji su želeli da podstaknu talente svoje dece pa je knez Mihail Nikolajevič, najmlađi u porodici cara Nikolaja I, jednom dobio violončelo o kojem je sanjao jer je hteo da svira na njemu. Njegova sestra Olga je jednom dobila klavir firme Virt.

I deca su kupovala poklone roditeljima i to od sopstvenog džeparca, a ponekad su i sama nešto pravila.

Olga je u svojim memoarima pisala da je ocu poklanjala uvek nešto svojeručno napravljeno.

"To su bile crvene papuče sa belim krstićima i jako sam volela da gledam kako ih on nosi“, pisala je ona.

Jedan od najekstravagantnijih poklona koje je Aleksandar III dobio bio je pištolj 38 Smith & Wesson i 100 metaka a koji mu je dala carica Marija Fjodorovna. Zanimljivo je da se to desilo u decembru 1881. godine, u vreme velikih nereda, kada je nekoliko meseci ranije ubijen Aleksandar II. Tumači se da je možda upravo zbog ovoga carica svom suprugu dala ovaj poklon, dok je svojim sinovima poklonila po jedan engleski nož.

Najoriginalniji poklon dobila je kneginja Aleksandra Nikolajevna 1843. godine. Naime, ona je te godine u Koncertnoj dvorani Zimskog dvorca privezanog za jelku pronašla svog verenika, princa Fridriha Vilhelma fon Hesen-Kasela sa kojim je već pola godine bila verena. Princ je došao dan ranije, a njegov dolazak je strogo skrivan.

Porodica Romanov je pažnju poklanjala i svojim podanicima pa je Nikolaj I organizovao božićnu lutriju za dvorske dame, učitelje, sluge i ostale koji su živeli u dvoru. U neobičnom ritualu, svako bi izvlačio jednu kartu iz špila i glasno rekao koja je, a ona bi mu carica dala poklon: vazu, lampu ili servis od porcelana.

The Christmas altar of the Imperial Family in Tobolsk, 1917.

Posted by Romanov Family on Sunday, December 27, 2015

Carska porodica je bila i humana pa je 1866. godine u Aničkovom dvorcu priredila proslavu za siromašnu decu kojoj su podelili bunde, obuću, odela, veš i haljine, a posle gozbe je princ Aleksandar naredio da iseku i jednu jelku da bi deca mogla sama izabrati koju će igračku odneti kući.

Tokom vremena carske obaveze za Božić su rasle pa je tako Nikolaj II prilikom obilaska proslava u Carskom selu davao poklone po bolnicama, školama i kasarnama. Tako je u jednoj jahaonici stavljana jelka, koja je tada već bila ukrašena električnim lampicama.

Kada bi doputovao car sa decom i kneginjom Olgom Aleksandrovnom vojska bi izvlačila nasumice papiriće sa brojevima i posle bi im davali poklone.

(RBTH)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track