Nova demokratija prva, PASOK treći

Nova demokratija prva, PASOK treći

Planeta -
Nijedna partija neće osvojiti 151 mesto koliko je potrebno kako bi samostalno formirala vladu

ATINA - Konzervativna stranka Nova demokratija osvojila je 19,89 odsto glasova, Koalicija radikalnih levih snaga Siriza 16,17 odsto, a socijalistički PASOK 13,67 odsto glasova, pokazuju delimični zvanični rezultati u nedelju održanih prevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj.

Nijedna partija neće osvojiti 151 mesto koliko je potrebno kako bi samostalno formirala vladu.

Do sada je prebrojano 57 odsto glasova koji pokazuju da je ultradesničarska Zlatna zora osvojila 6,87 odsto glasova, što je izuzetan uspeh za stranku koja je na prethodnim izborima 2009. godine imala podršku samo 0,23 odsto biračkog tela.

Grčka agencija ANA javlja da će, u skladu sa do sada prebrojanim glasovima, Nova demokratija osvojiti 111 mesta u parlamentu, Siriza 50, PASOK 42, dok bi ultradesničari mogli da dobiju 22 mesta u parlamentu od ukupno 300 poslanika.

Ozlojeđeni teškom i dugom finansijskom krizom, Grci su kaznili dve glavne stranke, Novu Demokratiju i PASOK, čiji su lideri Antonis Samaras i Evangelos Venizelos obojica podržali formiranje koalicije, a agencije ocenjuju da će biti potrebni višednevni pregovori za formiranje vladajuće koalicije.

Lider Zlatne zore Nikolaos Mihaloliakos poručio je da je "došlo vreme da se plaše oni koji su izdali Grčku", javila je grčka novinska agencija ANA.

"Grci ne treba da nas se plaše, jedini koji treba da nas se plaše su izdajnici", rekao je lider stranke koja je, između ostalog, obećala da će osloboditi Grčku ilegalnih imigranata.

Ovi izbori će odrediti budući kurs zemlje posle više godina mera štednje koje su razbesnele birače, ali koje su bile preko potrebne da bi se međunarodni kreditori ubedili da Grčkoj daju zajam od više milijardi evra i održe njenu privredu, ocenjuje AP.

Grčka, koja zavisi od međunarodnih zajmova EU i MMF-a, mora idućeg meseca da uvede dodatne mere štednje, kako bi održala priliv novca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track