Najnovije vesti

Češki sindikalci sviraju ministrima ispod prozora

Novi vid protesta

Češki sindikalci sviraju ministrima ispod prozora

Planeta
Sindikalni aktivisti, profesori ili umetnici sve do 16 časova organizovaće ispod prozora ministarstava koncerte, pozorišne predstave, javne debate, prekidane protestnim govorima

PRAG - Okupljanjem univerzitetskih profesora, bibliotekara, glumaca i umetnika počela je danas u Pragu, ispred ministarstava prosvete i kulture, prva iz serije sindikalnih blokada - novi vid protesta protiv reformi vlade desnice i centra na čelu sa premijerom Petrom Nečasom.

Sindikalni aktivisti, profesori ili umetnici koji će sve do 16 časova ispod prozora ministarstava organizovati koncerte, pozorišne predstave, javne debate, prekidane protestnim govorima protiv reformi, nisu jutros ometali činovnike da dođu na posao.

Glavni cilj blokada koje organizuje široka inicijativa "Stop vladi", u kojoj su sindikati i još 20 nevladinih organizacija, jeste upozorenje da će cenu recepta za konsolidaciju javnih finansija u Češkoj, kao i reforme u koje se upustila Nečasova vlada platiti građani srednjih i nižih primanja i socijalno slabi.

Jedan od zahteva inicijative Stop vladi je da se hitno suzbije korupcija u korišćenju sredstava iz evropskih fondova, zbog čega je Evropska komisija Češkoj obustavila privremeno evropske dotacije u delu programa, do kraja juna, dok ne zvanični Prag ne dokaže da se iz evropske kase ne bogate lokalni zvaničnici.

Jedna od reformi protiv kojih danas protestuju i profesori i studenti je uvođenje školarine u češke visoke škole, dok umetnicima smeta što je kultura postala prva žrtva kresanja troškova budžeta.

Ministru prosvete Petru Fiali i ministarki kulture Aleni Hanakovoj učesnici protestnog okupljanja nameravaju da predaju pisma a blokadu završe stvaranjem živog lanca između zgrada dva ministarstva.Današnja blokada je prva i uslediće blokade Ministarstva rada i socijalnih pitanja 31. maja, Ministarstva zdravlja 4. juna a za kraj i Ministarstva finansija 7. juna iz kojeg izlaze predlozi zakona koji najviše smetaju sindikatima.

Kad god su sindikati u bučne pohode na Prag izvodili desetine hiljada, a proletos i 100.000 ogorčenih radnika - da traže ostavku vlade i zaustavljanje reformi - Nečas je uvek naglašavao da su ulični protesti sastavni deo demokratije i da Česi na takav način izražavanja mišljenja imaju pravo.

On je međutim sinoć osudio blokade ministarstva i ocenio da u tim protestima, kao što viri slama iz opanaka, oči bode nastojanje sindikata i inicijative Stop vladi da eskaliraju tenzije u društvu."To su akcije nasilničkog tipa, akcije koje narušavaju javni red i mir i koje gube demokratski legitimitet", kazao je premijer Nečas.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...