RAČUNICA ONIH KOJI ODLAZE U PEČALBU JASNA KO DAN: Evo kolike su plate za najtraženija zanimanja u inostranstvu i koliko ostaje posle plaćanja svih izdataka!
Foto: Profimedia

žive a ne životare

RAČUNICA ONIH KOJI ODLAZE U PEČALBU JASNA KO DAN: Evo kolike su plate za najtraženija zanimanja u inostranstvu i koliko ostaje posle plaćanja svih izdataka!

Planeta -

Iseljavanje stanovništva ne jenjava, mnogi odlaze ili će otići "trbuhom za kruhom".

Međutim pitanje je koliko košta život života i rad u inostranstvu. Dnevnik. hr napravio je istraživanje koliki su troškovi života, koja su zanimanja najtraženija i u kojim sektorima, ali i ono što mnoge najviše zanima – koliko su tražena zanimanja u inostranstvu zaista plaćena.

Švedska

Švedska ima specijalizovanu organizaciju SACO (Swedish Academy's Central Organization), koja istražuje koje su profesije potrebne njihovom tržištu rada i bave se između ostalog i usmjeravanjem obrazovanja prema potrebama tržišta. Na pitanje koja zanimanjima su deficitarna u Švedskoj prva tri mesta zauzimaju sledeća:

1. učitelji u predškolama

2. učitelji u osnovnim školama

3. farmaceuti

Prosečne plate za navedena zanimanja su sledeće. Učitelji u predškolama prosječno na mjesec zarađuju nešto više od 29.000 švedskih kruna (2.800 evra). Učitelji u švedskim osnovnim školama u proseku imaju veće plate i one su 32.660 švedskih kruna, što je oko 3.200 evra, dok prosečne plata farmaceuta iznose 41.270 švedskih kruna, ili oko 4.000 evra.

Treba napomenuti da se u Švedskoj isplaćuju bruto plate, a plate veće od 50.000 (4.800 evra) švedskih kruna oporezuju se do 30 posto, zavisno od mesta stanovanja. Zdravstvo je u Švedskoj besplatno, a većina građana osigurana je preko poslodavca ili škole.

Za prosečne mesečne troškove u Švedskoj, u koje su uključeni stanarina s režijama, hrana, slobodno vreme, odeća, javni prijevoz i slično, utroši se između 1-200 i 1.300 evra. Na primer, prosečan najam stana sa režijama u Švedskoj košta 560 evra, dok se na hranu mesečno u prosjeku troši oko oko 190 evra. Troškovi stanovanja i ishrane su najveći izdatak, dok se može zaključiti da su odeća i obuća prilično jeftini i na njih se u proseku u Švedskoj mesečno troši nešto manje od 70 evra, prema podacima švedskog Državnog zavoda za itanja potrošača.

Mesečni izdatak za javni prevoz kreće se oko 50 evra, a cena benzina u Švedskoj je 1,25 evra za litar.

Finska

Finsko ministarstvo rada dva puta godišnje objavljuje listu najtraženijih zanimanja na tamošnjem tržištu rada. Za drugu polovinu 2018. godine raste potreba za audiolozima (stručnjaka za sluh) i logopedima. Traže se vođe gradilišta, negovatelji, socijalni radnici, vaspitači i trgovački predstavnici. Finsko tržište rada trenutno vapi za zavarivačima i građevinskim radnicima.

Što se tiče plata dobijeni su podaci za prva tri zanimanja na spisku onih za kojima potreba konstantno raste, a procenjuje se da će ih u budućnosti još nedostajati.Što se tiče prosečnih troškova života u Finskoj, velike su razlike u regijama. Na primer podstanarski stan u glavnom gradu košta koliko i najam kuće na severu zemlje. Prosek stanarine na bazi cele zemlje iznosi 13,5 evra po kvadratu, ali u Helsinkiju taj iznos raste gotovo dvostruko, pa tako stanarina za 50 kvadrata u centru glavnog grada iznosi oko 1.150 evra.

To su:

1. logopedi

2. voditelji gradilišta

3. inženjeri građevinarstva

Prosečna plata logopeda sa 5 do 10 godina radnog iskustva iznosi oko 4.500 evra, vođa gradilišta sa istim radnim iskustvom može mesečno da zaradi oko 4.300 evra, a iskusni inženjeri građevinarstva u proseku su plaćeni 3.500 evra, uz napomenu da se plate u Finskoj uvek iskazuju u bruto iznosu.

Austrija

Dok u Švedskoj i Finskoj nema utvrđene minimalne plate, u Austriji za 2018. godinu ona iznosi 3.000 evra ya kvalifikovane radnike starije od 30 godina te 2.600 za mlađe od 30. Za 2019. godinu u Austriji je utvđena minimalna plata od 3163 evra za starije, a 2.635 evra za kvalifikovane radnike mlađe od 30 godina. Sve su plate izražene u bruto iznosu.

Austrije je najviše dozvola, tzv. RWR karte, izdavala radnicima za profesije IT, upravnike i direktore poduzeća, zanimanja vezana za sport, zdravstvene radnike, inženjere mašinstva i elektrotehnike.

Prosečni troškovi života u Austriji takođe variraju zavisno do područja.

Najviši su, očekivano u Beču i njegovoj okolini, a prema podacima austrijskog zavoda za statistiku za 2014./2015. godinu, prosečni Austrijanac je mesečno trošio oko 1.970 evra, dok je prosečno domaćinstvo trošilo 2.990 evra.

Najviše se u proseku (po odrasloj osobi) troši na stanarinu i režije (530 evra), hranu i piće (225 evra) te prevoz (270 evra).

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track