NOVI BRITANSKI PREMIJER BIO JE PROTIV NATO BOMBARDOVANJA I 1999. DOŠAO JE U SRBIJU: 2016. sastao se sa Vučićem i rekao da ostaje prijatelj Srbije! (FOTO, VIDEO)
Foto: Damir Dervišagić

prijateljski odnosi

NOVI BRITANSKI PREMIJER BIO JE PROTIV NATO BOMBARDOVANJA I 1999. DOŠAO JE U SRBIJU: 2016. sastao se sa Vučićem i rekao da ostaje prijatelj Srbije! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Boris Džonson, novi britanski premijer, imao je prilično puno kontakata sa srpskim zvaničnicima a javno je podržavao i put Srbije u EU.

Međutim, on je bio u Srbiji i 1999. godine a bio je protiv NATO bombardovanja tadašnje SRJ.

foto: Damir Dervišagić

Džonson je Srbiju posetio i 2016. godine u svojstvu ministra spoljnih poslova Britanije, a tada se sastao i tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Vučić je podsetio na Džonsonov stav protiv bombardovanja SRJ.

foto: Damir Dervišagić

"Ne zaboravite, on je ovde bio 1999. godine, jedan od retkih. Nije podržavao napade na Srbiju, imamo veoma dobar lični kontakt", izjavio je Aleksandar Vučić, koji je izrazio nadu da će imati priliku da ugosti Džonsona u Srbiji.

Ubrzo posle toga Vučić i Džonson su se susreli u Briselu, da bi već u novembru 2016. Džonson došao u Beograd gde su opet imali sastanak.

"Srbija je postigla veliki politički napredak i ekonomski uspeh", rekao tada je Džonson, koji je dodao će Velika Britanija ostati prijatelj Srbije iako izlazi iz Evropske unije.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Džonsonu za podršku Srbiji na evropskom putu i želju Britanije da se očuva stabilnost u regionu Balkana. Njih dvojica su položili cveće na groblju Komonvelta u Beogradu.

Inače, Džonsonova knjiga "Faktor Čerčil" je prevedena u našoj zemlji a njena promocija bila je nekoliko meseci pre njegove posete. Iako Džonson nije mogao da dođe u Beograd na promociju, njoj je prisustvovao tadašnji premijer u tehničkoj Vladi Aleksandar Vučić, koji je govorio o Čerčilu.

Vučić je tada naglasio da je pročitao knjigu i na srpskom i na engleskom jeziku, rekavši da je Čerčilova "ključna ideologija bila napredak i boljitak Velike Britanije"

"Sve drugo bilo je podređeno tome, a u skladu sa tim menjao je svoje stavove i mišljenja, političke poruke i poteze, ali ono što nije menjao bila je neverovatna hrabrost, nepodeljena i ogromna ljubav prema otadžbini. Bojim se da je manipulativnost Čerčila ostavila traga i na Džonsonovu objektivnost", rekao je Vučić, koji je dodao da je iz knjige mnogo naučio o donošenju političkih odluka.

(Kurir.rs/Foto: Damir Dervišagić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track