BELO OSTRVO NA NOVOM ZELANDU KO ČERNOBILJ: Nema znakova života! Policija pokreće krimi istragu!
Foto: Profimedia

DRAMATIČNO

BELO OSTRVO NA NOVOM ZELANDU KO ČERNOBILJ: Nema znakova života! Policija pokreće krimi istragu!

Planeta -

Novozelandska policija saopštila je danas da pokreće kriminalističku istragu o smrti turista na vulkanskom Belom ostrvu.

Nakon jučerašnje erupcije vulkana potvrđeno je da je pet pognolo a osam nestao, međutim, ali nestabilni uslovi na ostrvu ometaju potragu, preneo je AP.

Oko 47 ljudi bilo je na ostrvu u vreme erupcije, od kojih su neki od evakuisanih zadobili kritične opekotine.

Nestabilni uslovi i dalje sprečavaju spasilačke ekipe u potrazi za nestalima, a eksperti utvrđuju da li je bezbedno da se vrate na ostrvo kako bi tragali za njima.

Avioni su leteli iznad ostrva više puta i ni u jednom trenutku nisu primećeni znakovi života, izjavila je premijerka Džasinda Ardern.

Rasel Klark, bolničar na odeljenju intenzivne nege, rekao je da je erupcija izgledala kao nuklearna katastrofa u Černobilju, samo što je sve prekriveno pepelom.

Ardernova je rekla da su među povređenima Novozelanđani i turisti iz Australije, SAD, Velike Britanije, Kine i Malezije.

Premijer Australije Skot Morison rekao je da je 11 Australijanaca nestalo, a 13 je hospitalizovano.

Veruje se da je među petoro nastradalih troje Australijanaca, rekao je on novinarima u Sidneju.

"Bojim se da će stići i gore vesti '", rekao je Morison.

Novozelandska agencija za seizmičko praćenja GeoNet podigla je nivo upozorenja za vulkan 18. novembra sa jedan na dva na skali od pet jer je primetila porast sumpor-dioksida koji potice iz magme duboko u vulkanu.

U ponedeljak nakon erupcije nivo upozorenja podignut je na četiri, ali je smanjen na tri kako su se aktivnosti smanjivale.

Ardernova je rekla da je Belo ostrvo veoma nepredvidiv vulkan, i da će biti reči o tome da li turisti treba da ga posećuju, međutim da je sada fokus na ljudima koji su pogođeni u ovom užasnom događaju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja