MAKRON UPOZORIO EVROPU: Rusija je naš komšija, nama je u interesu da razgovaramo sa njima
Foto: EPA / Ian Langson / Pool

saradnja

MAKRON UPOZORIO EVROPU: Rusija je naš komšija, nama je u interesu da razgovaramo sa njima

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je danas u Varšavi da je u interesu Evropske unije i u interesu Poljske da se uspostavi dijalog sa Rusijom jer iako je taj dijalog težak on je preduslov za pomak u rešavanju krize u Ukrajini.

"Francuska nije proruski glas. Nije ni proruska ni antiruska. Francuska je proevropska. Mislim da gledajući na mapu imamo isti osećaj - da je Rusija u Evropi iako nije članica EU i naš je sused. Nisam naivan, ali sam svestan da je u našem interesu da uspostavimo politički dijalog sa Rusijom jer taj dijalog, iako težak, preduslov je za napredak u Ukrajini", kazao je Makron novinarima na zajedničkoj konferenciji za štampu sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom.

Francuski predsednik, kao i njegov domaćin nakon ove prve runde razgovora tokom Makronove dvodnevne posete Poljskoj, izrazili su uverenje da je ova poseta, prva poseta francuskog predsednika Varšavi nakon sedam godina, zaista prekretnica i u privrednoj, ekonomskoj, odbrambenoj ;saradnji, ali i prilika da razveju sumnje i nejasnoće oko otvorenih pitanja, kao što je, između ostalog i pristup Rusiji.

"Francuska se angažuje u NATO i na istočnom krilu. Svake godine se angažuje 4.000 francuskih vojnika. Francuska je sila na istočnom krilu NATO i tu će i ostati", kazao je francuski predsednik, ali je naglasio da u zapadnom vojnom savezu mora da se poveća doprinos Evropljana u situaciji kada ih svaki dan američki partner opominje da moraju da povećaju svoja ulaganja u odbranu i bezbednost.

Emanuel Makron kazao je da se često na poljske i francuske stavove tu nepravedno gleda kao na suprotne, što nije slučaj, pošto su i za Francusku evropska odbrana i NATO samo dva stuba iste konstrukcije bezbednosti Evrope.

"Čekam dan kada će poljski predsednik moći da kaže: ako nas neko napadne, odbraniće nas Evropa", rekao je predsednik Makron.

Iako je u Varšavi kako bi resetovao zategnute odnose između Pariza i Varšave od 2016. godine, otkako su vladajući poljski konzervativci iz stranke Pravo i Pravda počeli da sprovode svoje reforme, počev od podržavljenja javnih medija do široke pravosudne reforme zbog koje ih je Evropska komisija tužila sudu EU, Makron je danas vrlo otvoreno u Varšavi izrazio zabrinutost zbog pravosudne reforme.

"U duhu potpune otvorenosti koju dugujemo jedan drugom kao evropski partneri u razgovoru sa predsednikom Andžejom Dudom izrazio sam uznemirenje zbog reforme pravosuđa koja se sprovodi. Želeo bih da tokom narednih sedmica ojača dijalog sa Evropskom komisijom. Znam da su u Poljskoj, što pokazuje njena istorija, duboko ukorenjene vrednosti slobode i pravde. Poljska je duboko evropska država, a Poljaci jedan od najproevropskijih ;naroda na kontinentu. Mislim da je to velika snaga i da svi moramo da je iskoristimo", kazao je Makron.

Predsednik Andžej Duda takođe je današnje razgovore sa predsednikom Emanuelom Makronom označio za pozitivnu važnu prekretnicu i istakao potrebu da nakon Bregzita na neki način EU ponovo podeli uloge i prekomponuje arhitekturu EU.

"Učiniti to tako da to bude najbolje za naše države i društva i da EU sama ubuduće funkcioniše efikasnije, da bude atraktivna, da bude Unija iz koje više niko neće hteti da odlazi, jer će se jednostavno isplatiti da bude članica EU", kazao je poljski predsednik.

Predsednik Poljske Andžej Duda nastoji takođe danas u Varšavi da ubedi francuskog predsednika Emanuela Makrona da ublaži svoj skeptični stav prema proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan i početku pregovora sa Severnom Makedonijom.

"Ubeđivaćemo francuske partnere da ostavimo otvorena vrata za države koje žele da uđu u EU i NATO. Predsednik Duda želi da razgovara i o uzrocima skeptičnog stava francuskog predsednika i mogućnostima da od njega odustane", kazao je uoči posete Makrona Poljskoj šef kabineta poljskog predsednika Kšištof Ščerski.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA/Ian Langson/Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track