Najnovije vesti

TERAPIJA ČUVENOG PROFESORA PODELILA FRANCUSKU: Makron podržava ovakvo lečenje korone, ali ostali nisu oduševljeni
Foto: Youtube/IHU Méditerranée-Infection

u potrazi za lekom protiv koronavirusa

TERAPIJA ČUVENOG PROFESORA PODELILA FRANCUSKU: Makron podržava ovakvo lečenje korone, ali ostali nisu oduševljeni

Planeta

Tretman hlorokinom je poprilično podelio Francusku. Dok jedni upozoravaju na njegove opasne neželjene efekte, drugi ga preskupo prodaju ispod ruke.

Kutijica, koja u apoteci obično košta četiri evra i 26 centi, prodaje se ovih dana na crno i po 72 evra. Dok jedni potpisuju peticije i podnose tužbe, traže i da se odmah primeni, vlast iščekuje, merka, sprovodi dodatna ispitivanja i sačinjava spisak mogućih lekova protiv koronavirusa, razvodnjavajući celu priču.

Na sve nije imun ni sam vrh države: govori se da doktora Didijea Raulta, koji je osmislio tretman, lično zovu predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit, dok jedan deo vladajuće stranke istovremeno sumnjičavo vrti glavom.

foto: EPA / Ludovic Marin / Pool

Obavešteni izvori iz kuloara Jelisejske palate prenose ovih dana da predsednik Makron, izgleda, ima poverenja u metodu profesora Raulta i da u poslednje vreme s njim ima redovne telefonske kontakte.

To nije ništa novo, jer antikonformističkog profesora su cenili i Makronovi prethodnici. Jednog od najvećih svetskih stručnjaka za infektivne bolesti, ako ne i najboljeg u svetu, veoma su poštovali i Žak Širak, Nikola Sarkozi i Fransoa Oland, s kojima je održavao direktne veze.

Marsejski profesor u kontaktu je i sa Makronovom suprugom Brižit. Nedavno je lično pozvao prvu damu da joj saopšti novosti u vezi s jednom njegovom pacijentkinjom, koja je njena dobra prijateljica. Isti poznavaoci prilika tvrde da je predsednika Makrona upravo njegova supruga Brižit lično nagovorila da kontaktira sa Didijeom Raultom. Makron je, kažu, dezorijentisan različitim pristupima koje imaju njegovi saradnici u borbi protiv epidemije, pa se okrenuo profesoru, koji je, između ostalog, najavio ograđivanje od naučnog saveta oko Makrona, razočaran što se sumnja u njegovo otkriće.

Oni koji kritikuju hlorokin kažu da može da izazove srčane smetnje. Tražili su i na jednoj konferenciji za medije podatke da se uporedi broj umrlih od koronavirusa sa brojem eventualno stradalih od srčanog udara, jer su samovoljno koristili hlorokin, ali odgovor nisu dobili od zdravstvene službe.

Zasad, vlasti su dozvolile da se koristi Raultov tretman samo uz bolnički nadzor, ali struka je podeljena. Veliki deo nacije, međutim, traži brži spas od nesreće koja je zadesila ceo svet, misleći da se on nalazi baš u sistematskom korišćenju hlorokina.

Kurir.rs/Novosti.rs (Goran Čvorović)

Foto: Youtube/IHU Méditerranée-Infection

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...