AUSTRALIJSKI DOKTOR SIGURAN DA IMA REŠENJE ZA KORONU: Sa ova 2 leka je lečio obolele i evo koji su bili rezultati
Foto: Youtube/Printscreen

NADa

AUSTRALIJSKI DOKTOR SIGURAN DA IMA REŠENJE ZA KORONU: Sa ova 2 leka je lečio obolele i evo koji su bili rezultati

Planeta -

SIDNEJ - Ekipa australijskih eksperata za infektivne bolesti tvrdi da dva leka mogu pomoći u lečenju obolelih od koronavirusa, virusa koji je do sada širom sveta usmrtio više od 16.500 obolelih i kojim je inficirano skoro 384.000 ljudi.

Tim stručnjaka za infektivne bolesti sa univertiteta Kvinslend u Brizbejnu navodi da su pomoću dva dobro poznata leka uspeli da izleče obolele od kovida-19.

Potpuno izlečeni

U pitanju su lekovi koji se koriste za lečenje obolelih od HIV (kombinacija lekova lopinavir/ritonavir) i malarije (hlorokvin). Pomoću njih su izlečeni pacijenti inficirani koronavirusom. Profesor Dejvid Paterson iz Kvinslenda kaže da se nada da će do kraja meseca veći broj obolelih biti uključen u farmaceutska istraživanja.

foto: Profimedia

- Ovo je potencijalno efikasan tretman. Pacijenti koji su ga primili i uništili su koronavirus u svom organizmu po završetku terapije. Oboleli u prvom talasu, koji su doputovali ih Kine u Australiju, odlično su reagovali na lečenje hlorokvinom, kojim se leči malarija. Sada želimo da uradimo velika klinička testiranja u najmanje 50 bolnica širom Australije. Uporedićemo efikasnost jednog leka s drugim i s njihovom kombinacijom - rekao je Paterson.

On je istakao da su pacijenti odlično prihvatili ove lekove. Uz to, kako kaže, prednost je što nisu potrebna dugotrajna testiranja, kao s novim lekovima, koji izazivaju veliki broj neželjenih dejstava.

Pozitivna iskustva

U Australiji je dosad registrovano oko 2,136 obolelih od koronavirusa, dok je 8 ljudi preminulo. Profesor Paterson navodi i da širom sveta postoje pozitivna iskustva u lečenju koronavirusa. Kao primere je naveo Kinu i Singapur.

- Ako možemo da testiramo lekove na prvom talasu pacijenata, očekujemo da ćemo, ukoliko bude bilo infekcija u narednim mesecima, imati najbolje informacije o mogućem lečenju budućih pacijenata - dodao je Peterson.

KAKO DELUJE „KALETRA“

Kombinacija lopinavir/ritonavir za lečenje HIV uglavnom se prodaje pod nazivom „kaletra“. U pitanju je antivirusni lek koji se obolelima preporučuje dva puta dnevno kako bi se usporilo cirkulisanje virusa side po telu. Njegov cilj jeste da se spreči da HIV napreduje u sidu, koja je smrtonosna. Deluje kao inhibitor koji sprečava virus da koristi enzim nazvan proteza, koji je od ključnog značaja za širenje. Bez proteze virus ne može u potpunosti da se klonira kako bi inficirao druge zdrave ćelije.

KAKO DELUJE HLOROKVIN

Hlorokvin funkcioniše na potpuno drugačiji način i daje se pacijentima kako bi se sprečila malarija ukoliko su ih uboli komarci koji nose parazita izazivača ove smrtonosne bolesti.

Ovaj lek ne leči malariju, već zaustavlja njen razvoj ukoliko se uzima pre nego što se ode u visokorizična područja.

Lek deluje tako što njegove soli uništavaju parazite i sprečavaju njihov rast unutar ljudskih crvenih zrnaca. Istraživači su u laboratorijskim uslovima utvrdili da on može da uništava koronavirus.

U SAD TESTIRAJU VAKCINU

Visoki američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman potvrdio je da je počelo prvo testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima. Vakcinu će prvo primiti 45 dobrovoljaca starih između 18 i 55 godina.

foto: Profimedia

Američki doktori su naveli da u lečenju korone pomaže i antivirusni lek remdesivir, pomoću koga su spasli život jednoj ženi koja je bila teško obolela na brodu za krstarenje „Dajmond princes“. Amerikanka je bila pozitivna na koronu 26. februara i bila je u teškom stanju.

Francuska farmaceutska firma „Sanofi“ i njen američki partner „Ridženeron farmasjutikls“ započeli su kliničko ispitivanje svog leka za reumatoidni artritis kevzara kao terapiju za lečenje koronavirusa, objavile su te dve kompanije.

(Kurir.rs / Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track