ISPRAVKA: PCR test služi za detektovanje virusa, i naučnici ga ne osporavaju!
Foto: EPA/ MONIRUL ALAM

ISPRAVKA: PCR test služi za detektovanje virusa, i naučnici ga ne osporavaju!

Planeta -

Naučnici vodećih institucija nisu priznali da PCR test donosi veliki broj lažno pozitivnih nalaza, kako je prvobitno objavljeno!

Naš portal preneo je pisanja portala Logično, gde specijalistica interne medicine Lidija Gajski manipuliše činjenicama vezanim za PCR testove i zaključuje, između ostalog, da su epidemiološke mjere tokom COVID-19 pandemije bile suvišne - što nije tačno.

Članak, u kojem Gajski govori o navodnoj prevari vezanoj za testiranje na novi koronavirus, opremljen je naslovom u kojem se tvrdi da 90% osoba pozitivnih na virus SARS-CoV-2 nije zarazno.

Kao argument za dokazivanje teze da je PCR test “nevaljan”, Lidija Gajski je navela da su naučnici vodećih institucija iz SAD-a, Velike Britanije, ali i Hrvatske, “pod pritiskom činjenica priznali” da PCR testovi daju veliki broj lažno pozitivnih nalaza, a u svom delu poziva se na članke BBC i NY Times-a, ali ih pogrešno interpretira.

Citiramo deo članka:

"Najpre u SAD-u i Velikoj Britaniji, a onda i šire, uključujući Hrvatsku, i naučnici iz vodećih institucija popuštaju pod pritiskom činjenica i priznaju da PCR test daje velik broj lažno pozitivnih nalaza. Iz toga sledi da su brojke zaraženih kojima nas se mesecima bombardira daleko preuveličane i da većina ljudi čiji je nalaz pozitivan, ne šire virus. Zavisno o testu, tek se 10-30 % pozitivnih može smatrati zaraznima" - stoji u članku.

U tekstu se Lidija Gajski osvrnula i na upotrebnu vrednost PCR testa u pandemiji, kazavši da taj test uopšte nije predviđen za potvrdu uzroka infektivne bolesti, te da je to utvrdio i njegov izumitelj, Kary Mullis.

No, to nema uporište u naučnim dokazima, niti u člancima na koje se pozivala.

Članci BBC- (Koronavirus: Testovi možda “registruju mrtav virus’ - 5.9.2020.) i New York Times (Tvoj koronavirus test je pozitivan. Možda ne bi trebao biti - 29.8.2020.) koje je Lidija Gajski iskoristila za kao navodne “dokaze” za svoje tvrdnje, govore o tome da PCR test može detektovati i neživi deo virusa kod osoba koje su prebolele infekciju. U tom slučaju nalaz testa biti će pozitivan, ali te osobe ne moraju nužno biti i zarazne u trenutku testiranja.

Naučnici u ova dva članka izražavaju zabrinutost oko toga da li je rezultat PCR testa praktičan način informisanja pozitivne osobe o sledećim koracima koje treba preduzeti, naročito u pogledu toga da li je osoba zarazna i da li treba ići u samoizolaciju. Za tadašnji stadijum pandemije, eksperti predlažu drugačiju pristup PCR testiranju, ili primenu tzv. brzih testova (rapid tests).

Dakle, nije bilo reči o tome da je bilo ko priznao poraz PCR testiranja, i ovde je manipulisano činjenicama.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track