ISTORIJSKI TRENUTAK Prvi let helikoptera iznad površine Marsa FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/@NASAJPL

nasa

ISTORIJSKI TRENUTAK Prvi let helikoptera iznad površine Marsa FOTO, VIDEO

Planeta -

Danas je iznad površine Marsa kratko leteo Nasin minijaturni helikopter "Indženuiti" što je prvi put u istoriji da je jedan helikopter leteo iznad površine neke druge planete.

Tokom probnog leta helikopter težak oko 1.8 kilograma leteo je do visine od oko tri metra, ostao je na jednom mestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

Let je trebalo da počne u 8.30, ali podaci do Nase nisu mogli stići pre 11.30. Probni let je bio planiran da se obavi na dnu kratera Jezero. Gromoglasan aplauz, ovacije i smeh zaorili su se u operativnom centru kad je napokon proglašen uspeh misije

NASA, let, helikopter, Mars
foto: Printscreen YT/PBS NewsHour

"Sad možemo reći da su ljudska bića letela rotokopterom na drugoj planeti. Svaki svet dobije samo jedan prvi let, zato je ovo ostvarenje jednog velikog sna", izjavila je vođa projekta MiMi Aung.

NASA, let, helikopter, Mars
foto: Printscreen YT/PBS NewsHour

NASA je na Tviteru objavila fotografiju senke helikoptera na tlu Marsa koju je snimio "Indženuiti".

Nasin rover "Perseverance", koji je doneo minijaturni helikopter na površinu Marsa 18. februara u krater Jezero poslao je i fotografiju leta helikoptera koju je snimio.

Rover "Perseverance" je na Mars stigao u 18. februara, a u 203 dana leta prešao je 472 miliona kilometara. Sleteo je u osušeni krater Jezero dug 45 kilometara.

Nakon prvog uspešnog leta, "Indženuiti" bi trebalo da napravi još nekoliko dužih letova narednih nedelja, iako će mu između svakog leta biti potrebno četiri do pet dana pauze, kako bi napunio baterije.

Kurir.rs/Index.hr/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track