VATRENI DOČEK ZA HARISOVU U GVATEMALI: Demonstranti je dočekali parolama koje se ni Bajdenu neće svideti! VIDEO
Foto: EPA-EFE/ESTEBAN BIBA

janso

VATRENI DOČEK ZA HARISOVU U GVATEMALI: Demonstranti je dočekali parolama koje se ni Bajdenu neće svideti! VIDEO

Planeta -

Tokom posete Gvatemali u ponedeljak, potpredsednicu SAD Haris demonstranti su dočekali držeći table na kojim tvrde da je bivši predsednik Tramp pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine.

"Gledajte svoje posla", glasi druga parola.

Dok se kolona potpredsednika vozila u ponedeljak kroz grad Gvatemala na putu do gvatemalske nacionalne palate, velika grupa je držala zastavu "pobedio Tramp", navodi se u izveštaju.

Bilo je i mnogo posmatrača koji su jednostavno mahali Harisovoj koloni.

Haris je ove nedelje u Centralnoj Americi na prvom međunarodnom putovanju kao potpredsednica. Predsednik Bajden joj je dodijelio da upravlja vladinim odgovorom na masovni nagli porast migracije na južnu granicu i naglašava rješavanje "osnovnih uzroka" naleta u Centralnoj Americi, umjesto da pojačava sigurnost na granici.

"Predsednik i ja smo takođe razgovarali o osnovnim uzrocima migracija, posebno o nedostatku ekonomske mogućnosti za mnoge ljude ovde u Gvatemali," rekao je Haris u ponedeljak sa gvatemalskim predsednikom Alejandrom Đijametijem. "Želim da naglasim da je cilj našeg rada da pomognemo Gvatemalancima da nađu nadu kod kuće".

Haris će se u utorak sastati sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Haris je u ponedeljak razgovarala i o korupciji u centralnoameričkim vladama, za koju je takođe rekla da je među uzrocima migracije u Sjedinjene Države.

Haris je, međutim, rekao da Sjedinjene Države planiraju da sprovedu svoje imigracione zakone iako je Granična patrola pustila više od 60.000 migranata u Sjedinjene Države bez presude otkako je Bajden stupio na dužnost.

"Ne dolazite. Ne dolazite", rekla je Harisova u ponedeljak.

"Sjedinjene Države će i dalje provoditi naše zakone i osiguravati našu granicu. Postoje pravne metode pomoću kojih migracija može i treba da se dogodi, ali mi ćemo, kao jedan od naših prioriteta, obeshrabriti ilegalnu migraciju. I vjerujem da ako dođete na našu granicu , bićete vraćeni nazad “.

Migrantima koji su pušteni bez datuma suda rečeno je da se umesto toga prijave u kancelarije za imigraciju i carinsku primenu (ICE).

Broj migranata koji su stigli na južnu granicu naglo je porastao pod upravom Bajdena. Prema podacima Carinske i granične zaštite (CBP), agencija se u martu susrela sa više od 173.000 migranata i u aprilu sa više od 178.000. Ovo je više od 78.000 u januaru i preko 74.000 u februaru.

Međugodišnji susreti s migrantima takođe su još veći. Bilo je nešto više od 34.000 migrantskih susreta u martu 2020. i nešto više od 17.000 u aprilu 2020. godine.

Kurir.rs/Foks Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track