IZGORELE ČETIRI KATOLIČKE CRKVE Sumnjivi požari u Kanadi posle iskopavanja 750 dečjih grobova
Foto: Geoff Robins / AFP / Profimedia

crkve su potpuno uništene

IZGORELE ČETIRI KATOLIČKE CRKVE Sumnjivi požari u Kanadi posle iskopavanja 750 dečjih grobova

Planeta -

Četiri katoličke crkveizgorele su u zapadnoj Kanadi samo prošle nedelje na području na kom živi autohtono indijansko stanovništvo.

Vatra je zahvatila crkvu sv. Ane i crkve Čopaka u Britanskoj Kolumbiji u samo sat vremena razmaka.

Policija je izvestila kako su obe građevine potpuno uništene, a oba požara tretiraju se kao 'sumnjiva'.

Naime, proteklog ponedeljka još dve crkve u pokrajini uništene su u požaru, nakon obeležavanja Nacionalnog dana domorodačkih naroda.

- Istraga o novim kao i prethodnim požarima je u toku, ali još nitko nije uhapšen ni optužen - rekao je narednik Džejson Bajda.

Uništavanje crkvi dogodilo se nakon što je autohtono pleme prošle nedelje objavilo otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, čime je razotkriven delić agonije koju su prolazila deca autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimilaciju.

Autohtone grupe podnele su zahtev da se traži još grobova u ostalim delovima zemlje, prenosi BBC.

0618109336, Kanada
foto: Geoff Robins / AFP / Profimedia

Jedan od čelnih ljudi jednog od indijanskih plemena, Kit Krou, rekao je za medije kako je rano jutros primio poziv u kojem mu je rečeno da je Čopaka crkva zapaljena.

- Ljut sam. Ne vidim da išta pozitivno može izaći iz ovoga i biće gadno - rekao je.

Brojni članovi katoličke crkve vrlo su uzrujani zbog ovih paljenja, dodao je.

Prošlog meseca su pronađeni prvi posmrtni ostaci 215 dece u sličnoj školi internatskog tipa u Britanskoj Kolumbiji koja je bila pod vlašću Rimokatoličke crkve od 1890. godine, a zatvorena je 1978. godine.

U četvrtak je je jedna grupa objavila da je otkriven ukupno 751, uglavnom dečji, grob. Ova škola je takođe bila pod vlašću Rimokatoličke crkve.

U periodu od 1863. do 1998. godine više od 150.000 dece autohtonog stanovništva oduzeto je njihovim porodicama i smešteno u škole širom Kanade.

Deci često nije bilo dopušteno da govore svojim jezikom i da se bave svojom kulturom, a mnoga su maltretirana i zlostavljana.

Godine 2008. godine osnovana je komisija koja je otkrila je da se veliki broj autohtone dece nikada nije vratio u svoje matične zajednice. Zvanični izveštaj komisije kaže da je ta praksa predstavljala kulturni genocid.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja