MUKE SA AVGANISTANCIMA KOJI SU RADILI ZA AMERIKANCE: SAD razmatraju tri zemlje za naseljavanje izbeglica, a nije Amerika!
Foto: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Ubrznao izdavanje viza

MUKE SA AVGANISTANCIMA KOJI SU RADILI ZA AMERIKANCE: SAD razmatraju tri zemlje za naseljavanje izbeglica, a nije Amerika!

Planeta -

Avganistanci koji su radili za američku vojsku, obaveštajnu službu i privatne ugovarače iz SAD, a koji bi mogli biti na meti Talibana kad krenu u osvajački pohod na Kabul prema svemu sudeći neće im biti omogućeno useljenje u SAD. Kako piše Blumberk administracija aktuelnog predsednika Džona Bajdena ima drugi plan da njih i njihove porodice naseli u okolnim zemljama.

Pa ta ko kako piše Blumberg američka administracija zatražila je od Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana, zemalja Centralne Azije od kojih se dve graniče sa Avganistanom da prime 9.000 Avganistanaca koji su pomagali SAD poslednjih 20 godina.

Ali primopredaja pokreće potencijalne pretnje sa kojima se suočavaju mnogi avganistanski prevodioci, vozači i drugi radnici i njihove porodice koji su pomogli da se održi američko prisustvo nakon što je koalicija predvođena SAD-om zbacila talibansku vladu posle septembra. 11. teroristički napadi.

Administracija Bajdena obavezala se da će ubrzati imigracione vize za Avganistance koji su blisko sarađivali sa SAD. sile, ali taj proces je i dalje u toku.

„Svi tražioci viza iznenađeni su ovom vešću i nadamo se da će nas brzo prebaciti, jer se bezbednost zaista pogoršava, a te zemlje su mnogo sigurnije od Avganistana“, kaže Amin Rahimi, avganistanski službenik.

Taj zahtev usledio je samo dan pošto je u četvrtka napuštena najveća američka kopneno-vazduhoplovna baza u Avganistanu "Bagram". Odlazak iz baze simbolično predstavlja i odlazak vojske SAD iz Avganistnaa iako će u toj zemlji i dalje ostati kontingent od 650 vojnika koji će obezbeđivati aerodrom u Kabulu i Američku ambasadu.

„Sve koalicione i američke trupe napustile su sinoć vazduhoplovnu bazu Bagram“, rekao je Favad Aman, zamenik portparola avganistanskog ministarstva odbrane. „Baza je predata nama. ANDSF će štititi bazu i koristiti je za borbu protiv terorizma “, dodao je on , koristeći skraćenicu za avganistanske Nacionalne odbrambene i bezbednosne snage.

Snage Talibana dobile su zamah u ofanzivi posle odlska američkih i NATO trupa. Talibani kontrolišu polovinu od 400 okruga koliko ih ima ova zemlja.

Važan način za SAD kako bi pomogli avganistanskim saradnicima bio bi program specijalnih migrantskih viza, koji omogućava onima koji su radili za američke snage da zatraže status izbeglice. Zvaničnici su rekli da ima oko 18.000 avganistanskih kandidata za SIV, a sa oko 9.000 se taj proces tek započinje.

Portparol Stejt departmenta Ned Price rekao je da će oni i njihove porodice "imati mogućnost da budu preseljeni na lokaciju van Avganistana pre nego što se završi američko vojno povlačenje do septembra" kako bi se završio proces imigracije..

Neki zvaničnici su predložili ideju o slanju tih Avganistanaca u SAD. Ostrvo Guam na Tihom okeanu je takođe bilo razmatrano, a guverner ostrva je čak tvitovao da zna za tu ideju. Ali to se nikada nije ozbiljno razmatralo s obzirom na strah zvaničnika da će, ukoliko podnosioci zahteva za vizu odu na Guam, biti nemoguće prisiliti ih da odu ako im se odbije zahtev za SIV.

Državni sekretar Antoni Blinken sastao se u četvrtak u Stejt departmentu sa ministrom spoljnih poslova Uzbekistana Abdulazizom Kamilovim i Tadžikistanskim ministrom spoljnih poslova Sirojiddinom Muhriddinom. Blinken je zahvalio Kamilovu "na kontinuiranoj podršci Uzbekistana pravednom i trajnom mirovnom rešenju u Avganistanu", navodi se u saopštenju.

Govoreći pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma u junu, Blinken je rekao da se razrešavaku zaostali zahtevi za imigraciju i zatražio od Kongresa da podigne ograničenje za posebne imigrantske vize za Avganistance za 8.000 slotova. Sada postoji kongresni mandat od 26.000 slotova u okviru programa posebne imigrantske vize.

Sporazum koji se traži da se privremeno baziraju hiljade Avganistanaca u tri države Centralne Azije bio bi deo šireg sporazuma o uspostavljanju dalje saradnje sa tim zemljama. U okviru posete uzbekistanskog i tadžikistanskog ministra spoljnih poslova ove nedelje u Vašingtonu, SAD predlaže sporazum koji bi joj omogućio sprovođenje obaveštajnih, nadzornih i izviđačkih operacija sa njihove teritorije.

Avganistanski lideri upozorili su na neizbežni građanski rat ili krah vlade nakon povlačenja svih stranih snaga, uprkos obećanju predsednika Džo Bajdena predsedniku Ashrafu Ghaniju i predsedavajućem Saveta za nacionalno pomirenje Avganistana Abdullahu Abdullahu da će i dalje pružati finansijsku pomoć u milijardama dolara avganistanskim snagama.

Kurir.rs/Blumberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja