PRESREĆI TE RUSKE LOVCE, MANI PRES KONFRENCIJU: Uzbuna u litvanskoj vojnoj bazi u prisustvu španskog premijera VIDEO
Foto: Printscreen Vijesti.me, FOTO AP

drama

PRESREĆI TE RUSKE LOVCE, MANI PRES KONFRENCIJU: Uzbuna u litvanskoj vojnoj bazi u prisustvu španskog premijera VIDEO

Planeta -

Konferencija za novinare u vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Litvaniji, na kojoj su učestvovali predsednik Litvanije i španski premijer, naglo je danas prekinuta kada je par španskih borbenih aviona, koji su se nalazili u pozadini lidera, mobilisan kako bi sproveli nadzor nad zalutalim avionima na nebu iznad Baltika.

Španska vlada je saopštila da je neidentifikovani avion izazvao uzbunu i na kratko prekinuo izjave litvanskog predsednika Gitanasa Nausede i španskog premijera Pedra Sančesa, prenosi agencija AP.

Španski mediji izvestili su da je avion ruski, ali se u vladinoj izjavi to ne precizira.

Neimenovani zvaničnik NATO-a je za AP rekao da su španski avioni poleteli "kako bi identifikovali dve letelice koje su ušle u područje Baltičkog mora".

Ti avioni su, prema njegovim rečima, bila dva ruska borbena aviona Su-24 koja su se kretala severoistočno.

"Ta dva ruska aviona nisu dostavila plan leta, nisu imala uključen transponder leta niti su razgovarala sa kontrolorima avio-saobraćaja", rekao je zvaničnik.

Nauseda i Sančes su govorili na koferenciji dok su se dve letelice "jurofajter tajfuns" španskih vazduholovnih snaga nalazile iza njih u bazi u litvanskom gradu Siaulai, kada su bezbednosni zvaničnici iznenada prekinuli lidere jer su posade pohitale u borbene avione, pokazali su snimci uživo sa konferencije za štampu.

"Našu konferenciju za štampu prekinuo je pravi poziv. Vidite, sve funkcioniše sjajno. Mogu da potvrdim da su borbeni avioni poleteli za manje od 15 minuta od prijema alarma", izjavio je Nauseda nakon incidenta.

"Zahvaljujući Pedru (Sančesu), zaista smo videli kako funkcioniše naša vazduhoplovna misija nadzora", dodao je litvanski predsednik.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track