OBEZBEĐIVANJE POLITIČARA: Ubistvo britanskog poslanika podstaklo London da pojača obezbeđenje poslanika, šta je sa ostatkom sveta?
Foto: EPA / Facundo Arrizabalaga, VARISTO SA / AFP / Profimedia, EPA-EFE/BART MAAT

ubistvo dejvida ejmsa

OBEZBEĐIVANJE POLITIČARA: Ubistvo britanskog poslanika podstaklo London da pojača obezbeđenje poslanika, šta je sa ostatkom sveta?

Planeta -

Ubistvo britanskog poslanika ser Dejvida Ejmsa iznelo je prvi plan dilemu sa kojom se suočavaju brojni političari širom sveta. Kako možete biti otvoreni i pristupačni predstavnik ljudi, a da zaštitete svoju ličnu bezbednost?

Dok London priprema nov sistem mera obezbeđivanja i zaštite svojih političara, BBC prenosi kako zaštita zvaničnika izgleda u različtitim zemljama.

Brazil

U tako velikoj državi kakva je Brazil, postoji mnogo različitih političkih realnosti. U udaljenim područjima poput Amazona, prosečan političar ima malo obezbeđenje ili ga uopšte nema. To, ipak, ne znači ne da postoje bezbednosni problemi – s ozbirom da se moćni ekonomski igrači bore za kontrolu, pretnje po bezbednost političara nisu neuobičajene.

Ali skupovi su događaji koji su bitni za zajednicu, a političar koji je poznato lice mora da bude deo zajednice.

Na jugu, u velikim gradovima poput Sao Paola i Ria de Žaneira veća je verovatnoća da će političari biti okruženi telohraniteljima i velikom pratnjom. Bogatstvo ovde ekstremno veliko, kao i nejednakosti. Bogatiji političari, poput korporativaca, se štite.

Brazil je duboko politički podeljen i to je postalo jasnije tokom mandata Žaira Bolsonara. Sadašnji predsednik Brazila, uboden je nožem tokom svoje predsedničke kampanje i to je iskoristio kao opravdanje za liberalizaciju zakona o oružju.

Paradoksa ima na pretek. Dopisnica BBC-ja iz Brazila je istakla da je tokom nedavne posete predseničkoj palati u Braziliji, imala utisak da je obezbeđenje prilično labavo i "opušteno".

Žair Bolsonaro, Sao Paulo
foto: Profimeida / Amauri Nehn/ NurPhoto

Holandija

Fotografije holandskog premijera Marka Rutea koji se slobodno vozi do parlamenta na svom biciklu, oličenje su bezbedne, mirne i tolerantne nacije. Međutim, premijeru je ova sloboda nedavno ograničena kada se u pritvoru našao mladić (22) koji je planirao ubistvo Marka Rutea.

Prošle nedelje se na sudu pojavio još jedan Holanđan, optužen da je na Fejsubku objavio pretnje smrću dvojici političara. A pre dve decenije, vođu stranke Pima Fortujna ubio je levičarski aktivista za prava životinja.

Političari ovde ne organizuju redovne javne skupove. Sreću se sa javnošlu ali su ti susreti mnogo više ad hok nego u nekim drugim zemljama. Samo pojedini političari, uključujući anti-islamskog lidera, Gerta Vildersa, imaju zaštitu. Za većinu i dalje vlada uverenje da nisu u velikom riziku zbog toga što rade svoj posao.

Mark Rute
foto: EPA/BART MAAT

Sjedinjene Američke Države

Pucnjave, pretnje nasiljem i pandemija promenili su način na koji se mnogi političari susreću sa biračima u SAD-u. I republikanci i demokrate bili su meta napada u prošlosti. Republikanca Stiva Skaliza iz Luizijane, ranio je levičarski aktivista tokom bejzbol treninga za kongresni tim 2017. godine, a demokratu Gabrijelu Gifords iz Arizone, teško je ranio naoružani napadač 2011. godine na političkom događaju ispred supermarketa.

Reakcije na pretnje razlikuju se po stranačkoj pripadnosti. Neke demokrate izbegavaju velike gužve na otvorenim mestima ili putuju sa obezbeđenjem. Mnogi konzervativci nastavljaju kao i do sada, odlaze u gužve ili se sa pristalicama sastaju po strelištima.

Uglavnom, republikanci promovišu prava na nošenje oružja, dok se demokrate zalažu za strožijee zakone o oružju. Ipak svi političari bez obzira na njihovu političku pripadnost, pokušavaju da pronađu način za druženje sa biračima: to je deo njihovog posla. I svi su bli podjednako užasnuti nasiljem nad kolegama, ovde i u inostranstvu.

0635319212, Stiv Skaliz
foto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

Indija

Biti poslanik u Indiji – najvećoj svetskoj demokratiji – donosi mnoge privilegije. Bezbednost je jedna od tih privilegija. Većina poslanika ima najmanje jednog naoružanog oficira za bezbednost. Ali nemaju svi poslanici isti nivo. Zavisi od percepcije pretnje. Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova svakodnevno razmatra bezbednost poslanika koji se suočavaju sa posebnim pretnjama.

Državne policijske snage, takođe pružaju dodatnu sigurnost kada poslanici putuju u izborne jedinice. Sve to, naglašava BBC, zavisi od percepcije pretnje – a takođe i od uticaja pojedinca. Većina poslanika održava sastanke u svojim izbornim jedinicama u prisustvu pratnje, koja uključuje pristalice, a ponekad i privatne čuvare.

Veće obezbeđenje često je i pitanje prestiža za neke poslanike i ministre, a problem je u tome što to često može da skrene fokus sa političara kojima je zaista potrebna zaštita.

Poslednjih godina je bilo napada, ali su oni mahom bili ograničeni na bacanje mastila i šamaranje. Glavnog ministra Delhija, Arvinda Kedžrivala, ošamario je jedan muškarac 2019. goidne u kampanji. Međutim, brojni političari, uključujući bivše premijere Indiru Gandi i Radživa Gandija, izgubili su živote u nasilnim napada u prošlosti.

0634985560, Indira Gandi
foto: - / Sputnik / Profimedia

Kenija

Kenijski poslanici imaju pravo na jednog naoružanog policajca koji igra ulogu telohranitelja. Ali oni sa dodatnim dužnostima, poput lidera većine ili manjine u parlamentu, dobijaju veći bezbednosni tim, prenosi BBC.

U septembru je vlada otkrila da je zameniku predsednika dodeljeno čak 257 čuvara da čuvaju njega i njegovu imovinu. To otkriće je usledilo nakon protesta kancelarije zamenika predsednika da su elitni oficiri u njegovim bezbednosnim redovima iznenada povučeni.

Političari u zemlji uglavnom se druže sa običnim svetom. Stranke vole da pokažu ko može da prikupi veću grupu ljudi i ulažu značajne napore u mobilizaciju pristalica. Sa druge strane, crkve i sahrane predstavljajub besplatne skupove pa zato svakog vikenda nekoliko političara pozove medije na neki događaj i oni često prođu bez incidenta.

Međutim, 2014. godine jedan stariji muškarac je napao opozicionog lidera Raila Odinga štapom na političkom skupu. Tri poslanka su ubijena iz vatrenog oružja u odvojenim incidentima 2008. i 2015. godine. Nijedan nije bio u gomili ljudi.

Pomoćnici i obezbeđenje uglavnom čuvaju svoje klijente od pristalica koji im traže nešto, a neretko ih i sklanjaju kada počne da leti kamenje. Tenzije obično rastu tokom kampanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track