ŠOJGU: Uspešno smo testirali PROTIVSATELITSKI SISTEM! Ruska vojska: Što se SAD bune, pa to i oni rade
Foto: EPA/Yuri Kochetkov, Shutterstock, EPA/ABIR SULTAN

STAVLJENA TAČKA NA NAGAĐANJA

ŠOJGU: Uspešno smo testirali PROTIVSATELITSKI SISTEM! Ruska vojska: Što se SAD bune, pa to i oni rade

Planeta -

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je javno obelodanio da je Rusija uspešno testirala protivasatelitski sistem i time stavio tačku na sva nagađanja.

"Zaista smo uspešno testirali perspektivni sistem. On je filigranski pogodio stari satelit", rekao je Šojgu, a prenosi Sputnjik.

Ministarstvo odbrane Rusije smatra licemernim tvrdnje američkog Stejt departmenta i Pentagona koji pokušavaju da optuže Rusiju da stvara pretnju za Međunarodnu svemirsku stanicu.

U saopštenju se navodi sledeće:

Ruska vojska je juče uspešno izvela testiranje, usled čega je neispravna ruska svemirska letelica „Celina-D”, koja je bila u orbiti od 1982. godine - uništena. Sjedinjene Države pouzdano znaju da fragmenti nastali uništenjem satelita nisu i neće predstavljati pretnju za orbitalne stanice, letelice i svemirske aktivnosti.

Ranije su slična testiranja u svemiru već izveli SAD, Kina i Indija. Smatramo licemernim izjave Stejt departmenta i Pentagona, koji su pokušali da optuže Rusiju da stvara „rizike“ za kosmonaute MKS-a i pozvali na razvoj univerzalnih normi za istraživanje svemira.

Dugi niz godina Rusija poziva SAD i druge sile da potpišu sporazum o sprečavanju postavljanja oružja u svemir, ali SAD i njihovi saveznici to blokiraju.

Istovremeno, 2020. godine, SAD su stvorile Svemirsku komandu i usvojile svemirsku strategiju, gde je jedan od glavnih ciljeva stvaranje sveobuhvatne vojne prednosti u svemiru, Pentagon se aktivno razvija i bez obaveštenja testira najnovije udarno-borbeno oružje u orbiti.

Akcije Sjedinjenih Država se ocenjuju kao pretnja, zbog čega Ministarstvo odbrane Rusije vrši planirane aktivnosti na jačanju odbrambenih sposobnosti, isključujući mogućnost iznenadnog narušavanja bezbednosti zemlje u svemirskom sektoru i na terenu postojećim i perspektivnim inostranim svemirskim sredstvima.

Ranije je Stejt department saopštio da je Rusija juče testirala protivsatelitsku raketu, uništivši stari sovjetski satelit koji je van upotrebe.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track